Iron & Wine ‘Beast Epic’ – pohvala zrelosti

Novim albumom Sam Beam se vratio izvornoj etiketi, ali i starom, ogoljenijem zvuku.

Iron & Wine "Beast Epic"
Iron & Wine “Beast Epic”

U vremenu kada za odlične stvari znamo reći da su ‘zvjerske’ i ‘epske’, Sam Beam, poznatiji pod svojim scenskim imenom Iron & Wine, svoj je novi album nazvao objema riječima, i premda je riječ o uistinu odličnom izdanju, teško bi ga se moglo nazvati i ‘zvjerskim’ i ‘epskim’, prije bi ga se opisalo ugodnim i opuštajućim. Šalu na stranu, u književnosti ‘beast epic’ označuje basnu u stihu, poput Ćopićeve Ježeve kućice, za koju je, kad se razmisli, pravo čudo da je nitko s ovih prostora nije ozbiljnije uglazbio. No, pjesme s “Beast Epic” nemaju mnogo veze s basnama, već su, kako kaže njihov autor, plod faze njegova odrastanja i promijenjenog pogleda na svijet u odnosu na onaj iz ranijih radova.

Ova ploča u svakom slulčaju označava Beamov povratak u akustične kantautorske vode u kakvima je i započeo karijeru svojim naširoko voljenim lo-fi albumima “The Creek Drank the Cradle” i “Our Endless Numbered Days” iz prve polovice prošlog desetljeća. Nakon toga u svoju glazbu je prvo uključio bend na “The Shepherd’s Dog”, a kasnije je na “Kiss Each Other Clean” eksperimentirao i s grandioznijim aranžmanima, pa čak i elektronikom, i premda se taj odmah od skromnih i intimnih početaka nekima nije dopao, ne može se poreći da je na tom uratku bilo itekako kvalitetno napisanih i izvedenih pjesama. No sa sljedećim albumom “Ghost on Ghost” došlo je do zamora, pa se Sam odlučio vratiti oskudnijem zvuku koji je svojstven njegovom prirodnom habitusu.

Osim izvornom zvuku, “Beast Epic” označava i povratak izvornoj etiketi, Sub Pop, ali za razliku od prve dvije ploče izdane u indie kući iz Seattlea, ovaj put Iron & Wine zvuči produkcijski sterilnije, a izvođački sigurnije. I to je rezultat zrelosti koju Beam ističe kao glavnu odrednicu ovoga albuma, a s kojom je neupitno izgubio dio neposrednosti i intimnosti koje imao kao mladić. No, sve izgubljeno uspješno nadoknađuje kvalitetom pjesama. Već će se prva pjesma “Claim Your Ghost” razračunati s duhovima iz naziva prethodnog albuma divnom melodijom i zaraznim ponavljanjem mantre “killers let go” i uvući se pod kožu, pripremajući teren za sve čari indie folka koje se pretaču u sljedećih deset pjesama.

Iako su vremena crna i nesigurna, Iron & Wine u 2017. nije zaražen otrovnom negativom kao mnogi drugi. “Beast Epic” zapravo zvuči poput tračka nade, a u “Thomas County Law” Beam (uočite, čak mu se i prezime može prevesti kao “tračak”) to i potvrđuje: “I could whine about it all, but I won’t.” Pjesma “Bitter Truth” razmatra izravnavanje računa u prekidu veze pjesmom, dok stihovi “Song in Stone”, pak, mogu prizvati asocijacije na poeziju T.S. Eliota. “Summer Clouds” označava blagi pad tempa u sredini albuma, a riječ je o lijenoj i pomalo zamornoj baladi iz koje se dobro izvlači odličnim singlom “Call It Dreaming” koji slijedi, i zatim “About A Bruise”, vjerojatno najživljom pjesmom albuma u čiji je smisao gotovo nemoguće prodrijeti, ali ipak magnetski privlači melodijom i završetkom koji oplemenjuje zbor pratećih vokala.

U nedostatku melodioznosti, “Last Night” se ističe atipčnim aranžmanskim rješenjima, gotovo avangardnim u odnosu na ostatak albuma, dok primjerice na “The Truest Stars We Know” Beam i vokalno i produkcijski priziva zvuk Nicka Drakea, iako bi i na mnogim drugim mjestima sličnu asocijaciju moglo proizvesti čist ton snažnih prstiju na zvonkim žicama svojstven neprežaljenom emotivcu iz Tanwortha u Ardenu.

U slučaju da vas “Beast Epic” ne dobije na prvo slušanje, dopustite mu ponovljene prilike, budući da je riječ o jednoj od onih ploča kojima je možda potrebno više vremena da pridobije pozornost koju iziskuje, ali stoga naknadno višestruko nagrađuje predane slušatelje. Budite jedan od takvih.

Ocjena: 8/10

(Sub Pop, 2017.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X