Isteklo je vrijeme, tvrtka Gibson podnijela je zahtjev za stečaj

Nakon dugog i vrlo javnog niza poslovnih problema, tvrtka Gibson Brands podnijela je zahtjev za stečaj.

  • 23
    Shares
Gibson logotip (izvor: Wikipedia)

Zahtjev za stečaj, kakogod, nije kraj Gibsonovih proizvoda. Taj potez prvi je u liniji poslovnog preokreta prema kojem će vlasništvo kompanije preuzeti neki od zajmodavaca, uz podršku starijih osiguranika kompanije koji su, kroz ove turbulentne periode za Gibson, konstantno novčano pomagali brand.

Sve bi to trebalo pomoći Gibsonu u povratu bankovnih zajmova i to dok prolazi kroz transakciju “promjene kontrole vlasništva” što je u skladu sa zakonom o bankrotu države Delaware. Gibson duguje čak 500 milijuna dolara. Njegovi zajmodavci sada će osigurati novi zajam od 135 milijuna dolara kako bi uspjeli podmiriti kratkoročne obveze kompanije.

Nakon rečene promjene u kontroli vlasništva, vlasništvo će, umjesto sadašnjeg glavnog direktora Henrya Juszkiewicza preuzeti Silver Point Capital, Melody Capital Partners i fondovi povezani s KKR Credit Advisorom među kojima bi se trebao iznjedriti novi generalni direktor.

Ovo bi restrukturiranje također trebalo pomoći Gibsonu da prevlada naviku tradicionalno loših oklada na potrošačku elektroniku i da se koncentrira na proizvodnju svoje instrumentalne linije. Mnogi smatraju da je upravo posao oko elektronike doveo Gibson do situacije u kojoj se trenutačno nalazi. Taj posao, između ostaloga, uključuje i Gibsonovu akviziciju Philipsove audio poslovne linije kao i njihove linije za kućnu zabavu koja je Gibson koštala 135 milijuna dolara, uključuje i akviziciju potrošačke elektronike tvrtke Onkyo koja je išla pod modelom “rebrandinga” kompanije Gibson.

“Rebranding” proizvoda trajao je vrlo kratko, ostavivši Gibson bez novca i potpuno nelikvidnog dok je zarada od novih akvizicija polagano tonula. Vremena za promjenu u kontroli vlasništva je malo, rok dospijeća obveznica i dugoročnog kredita stiže već ovog srpnja.

  • 23
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X