Ivan Ivačković ‘Panonski admiral’ – kopanje po Đoletovoj ‘dragoj kupusari uspomena’

Podnaslovljena ‘Emocionalni vodič kroz diskografiju Đorđa Balaševića’ ova knjiga jest upravo to, ali i više od toga.

Ivan Ivačković “Panonski admiral”

Mnoge su knjige autori na ovim prostorima napisali o glazbenicima istih tih prostora i čovjeku bi vjerojatno trebalo više od jednog života da ih sve pročita, ali odlažući netom pročitan primjerak “Panonskog admirala” srpskog novinara i publicista Ivana Ivačkovića, čak će i revni čitatelj glazbenih biografija vjerojatno pomisliti kako su rijetki od tih naslova bili toliko uspješno izvedeni poput ovog “emocionalnog vodiča kroz diskografiju Đorđa Balaševića“, kako stoji u podnaslovu ovog izdanja Naklade Ljevak.

“Admiral”, dakle, nije Đoletova biografija, iako od određene faktografije vezane za životni put autora o kojemu piše Ivačković ne može, ne treba, ni ne želi pobjeći. Ona jest upravo vodič kroz diskografiju, ali je i više od toga. Ona je kronika teških vremena i njihovih političkih turbulencija koji su jednu državu doveli do krvavoga kraha. Usto je i, naravno, priča o umjetničkom sazrijevanju jednog od najvećih pjesnika te države, čovjeka koji je u vrijeme njezinog odumiranja postao svojevrsnom maskotom bratstva i jedinstva, velikim pomiriteljem naroda i narodnosti.

Ispričana kroz niz povećih eseja od kojih je svaki vezan za jedan od Balaševićevih albuma, ova knjiga jednako je uspješna na području glazbene kritike koliko i u emocionalnom prikazu života i vremena neporecivo velikog umjetnika i čovjeka. Ivačković je prije toga napisao mnoge knjige o različitim glazbenicima uključujući Bajagu, Štulića pa čak i Rolling Stonese, ali o Balaševiću piše s posebnom dozom emocije. Na uvodnim stranicama, opisujući bol cijele jedne bivše nacije nakon objave vijesti o Đoletovoj smrti i njezinu ujedinjenost u izražavanju tuge i jedinstva u različitim gradovima, postaje jasno da se autor neće libiti da katkad sklizne i u patetiku, ali to je ista ona fino izvedena patetika po kojoj su Balaševićeve pjesme postale slavne i zbog koje su toliko voljene. Bez tog sentimenta teško da bi imalo i smisla pisati o njemu.

Nekim pjesmama posvećena je posebna doza pozornosti u knjizi, a jedna od njih je i “Računajte na nas” koja će zaživjeti vlastitim životom, pa čak i unatoč iskrenom izvorištu postati i problematičnim poglavljem karijere novosadskog kantautora. Zanimljivo je pratiti i razvoj Đorđetove kako političke misli, tako i pjesničkog umijeća kroz trolist pjesama o Titu kojemu je ona prva točka nakon koje će uslijediti još i “Triput sam video Tita” i veličanstvena “Requiem” s albuma “Panta Rhei” objavljenog 1988. pred sam početak općeg rasula u koji je naglo tonula Jugoslavija. Jednako je bitna i “Ne lomite mi bagrenje” čije političke konotacije Ivačković izlaže precizno i jasno, objašnjavajući slojevite osjećaje koje je, prema njegovom mišljenju, čine jednom od Balaševićevih ključnih remek-djela.

“Panonski admiral” pitko je i čitko djelo koje jednako uspješno može služiti kao vodič za početnike kroz Đoletovu kompleksnu karijeru kao i putovanje kroz “dragu kupusaru uspomena” za sve one koji svaki od spomenutih albuma znaju napamet. U sjećanju na barda čija im je glazba obilježila živote i čovjeka koji je nepokolebljivim moralnim stavom prkosio krvožednim vlastima i koji je dobar dio života posvetio pomirenju i stvaranju puta za neke nove svjetove, kod nekih će ova knjiga nedvojbeno izmamiti i pokoju suzu. No, kako bi rekao Đole: “Baš čudnog sveta ima, tako se lako rasplaču.”

(Naklada Ljevak, 311 stranica, tvrdi uvez s ovitkom, lipanj 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X