Ivan Kapec 5tet objavio album ‘Crta’

Ivan Kapec, zagrebački jazz gitarist i skladatelj, objavljuje svoj peti solo album kojem prethode ‘Lancun’ (2001), ‘Bava’ (2003), ‘Time traveling’ (2014) i ‘Razor’ (2017).

Ivan Kapec 5tet ‘Crta’

U posljednje vrijeme Ivanove aktivnosti vezane su za grupu Kozmodrum, suradnju s pjevačicom i autoricom Majom Posavec, te vođenje glazbenog kolektiva Sunrise Session.

Za ovaj album Ivan je okupio vrsne jazz glazbenike mlađe generacije: Mario Bočić – tenor saksofon, Šimun Matišić – vibrafon, Ivar Roban Križić – kontrabas i Borko Rupena – bubnjevi, znani već publici iz bendova (Mary May, Big band HRT-a, Harlequin Art Collective itd.)

“U stvaranju ove glazbe bio sam vođen s dva instinkta – da stvari držim pod kontrolom, da imam sve zapisano, i da je jasno što je prije zvučalo i što će biti, i nasuprot tome – da pustim da glazba i glazbenici sami po sebi rade, da se razvijaju i da je ishod posve neizvjestan. Tako da su neke kompozicije detaljno raspisane, a neke su donesene samo kao bazične skice. Band je elegantno odreagirao i na jedno i na drugo”, izjavio je ovim povodom Ivan Kapec.

Album je snimljen u glasovitom studiju Artesuono u Udinama u Italiji krajem srpnja ove godine. Snimanje, miksanje i mastering, tj. glazbenu produkciju napravio je Stefano Amerio, inače redovan suradnik diskografske kuće ECM, odnosno njezinog producenta Manfreda Eichera. U tom studiju nedavno su snimali glazbenici kao npr. Eivind Aarset, Gary Peackok, Enrico Rava, itd.

Samo snimanje napravljeno je na starinski način, kako se obično snimaju jazz ploče – brzo i efektivno, u samo dva dana. Kako je odsvirano, tako je i snimljeno, bez suvišnog editinga i postprodukcije.

Naslovnu fotografiju, kao i portrete potpisuje fotografkinja Vesna Zednik, dobitnica prve nagrade HFC-a za najbolji portret 2019.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X