Ivan Škrabe objavio EP ‘Dodirom slobode’

Ivan Škrabe je mladi kantautor iz Jastrebarskog i na regionalnoj nezavisnoj glazbenoj sceni prisutan je desetak godina.

  • 92
    Shares
Ivan Škrabe ‘Dodirom slobode’

Početkom 2010. godine na poziv organizatora „Novog Zvuka” svira u zagrebačkom Klubu hrvatskih glazbenika – Saxu, nakon kojeg slijede pozivi za koncerte, mini turneja po Srbiji, festivali demo glazbe te radio i tv gostovanja. Od prijavljenih 370 izvođača iz regije zauzeo je šesto mjesto, što mu je omogućilo nastup na velikoj pozornici Tvrđave Kastel ispred nekoliko tisuća ljudi na 3. Demofestu u Banja Luci. U istoj godini, Škrabeove pjesme uključene su na nekoliko CD kompilacija. O Škrabeu piše britanski publicist Eddie Cooney (kolumna „Continental Drift”,najprodavaniji britanski eklektični glazbeni magazin „R2 Rock’n’Reel). Jedan je od aktera dokumentarnog filma „Music Is A Universal Language”, te se pojavljuje u „Rezervnoj kulturi”, muzičkoj kronici Miloša Zubca, koji između ostalog piše o Ivanu:

“…Škrabe je autor i izvođač koji emitira jedinstveno zračenje cijele folklorne baštine predaka na kojoj je odrastao, koji neobaveznom pojavom vječno lutajućeg mistika može dotaknut u samu jezgru drugoga čovjeka, koji ima jake korijene duboko u zemljanom bluzu i folku, a ogromnu krošnju raširenu negdje nasred kozmosa, i koji sada kao plodove daje četiri upravo veličanstvene pjesme …”

U prosincu 2017. godine, u svega nekoliko sati, EP album „Dodirom slobode” snimljen je i miksan bez velikih produkcijskih intervencija. Pjesmama je ostavljen prirodni dinamički raspon. U ugodnom ambijentu rustikalnog drvenog studija na rubu šume u Škofjoj Loki, za zvučnu sliku zaslužan je slovenski producent i glazbenik Dejan Lapanja. Kao glasnica Vjetra iz šume, na jednoj pjesmi pojavljuje se slovenska kantautorica Katarina Juvančič.

EP osim naslovne pjesme „Dodirom Slobode” sadrži još tri pjesme, „Napustite gradove”, „Poeziju će pisati svi” i „Prostranstva predaka”.

Sve tekstove kao i izvedbu potpisuje Ivan Škrabe, dok mu je na pjesmi „Napustite gradove” prateće vokale pjevala Katarina Juvančič. Produkciju potpisuje Dejan Lapanja.

Album je dostupan od 7. svibnja na svim digitalnim glazbenim platformama, a fizičko izdanje biti će dostupno na promociji albuma koja će se održati u srijedu 30. svibnja u zagrebačkom Vinylu. Vrata se otvaraju od 20 i 30 sati, a ulaz je 30 kn.

Škrabeu će se na pozornici pridružiti perkusionista Bruno Vidović Vorberger (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Peach Pit) i Franjo Glušac na električnoj gitari (Franz Kafka Ensemble, Cul de Sac, Brujači, Šumski, Peach Pit).

  • 92
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh