[email protected] Medošević ‘Granulo je sunce’ – majstorske skice riječke svakodnevice

Jedno od najugodnijih kantautorskih iznenađenja ove godine jest debitantski solo album Riječanina Izeta Medoševića objavljen za Dallas Records.

[email protected] Medošević ‘Granulo je sunce’

Za one koji ne znaju, Izet Medošević nije ‘od jučer’ na sceni. Glazbeni zanat ispekao je u riječkim Avlijanerima i OŠ Sulud III, iza sebe ima i zbirku proznih pjesama „Genij usamljenog čovjeka“, a bije ga glas da je i punk filozof s pokrićem. Stoga je trenutni kantautorski izričaj logična stepenica za njega, a nipošto uskakanje u trendovski indie vlak na domaćoj sceni gdje mlađi autori kroz kantautorstvo žele debitirati.

Medošević tu dakako iskače u izričaju, ponajviše generacijski kao i u izboru tema. Za razliku od mlađih kolegica i kolega, njegov background nije u kantautorstvu, već u punk rocku što stvara zanimljivu i unikatnu formu jer oblikuje jasne, precizne i nadasve kratke stihove (nekad samo i kroz pojmovno nabrajanje pogađa srž s par riječi) što u, općenito aranžmanski osiromašenoj, kantautorskoj formi ne dopušta zamor materijala dotičnog albuma. No i u tom nedostatku instrumentarija (u par pjesama mu zasebno gostuju Ana Kučan-Jakšić, Tomislav Ćurković i Srđan Žagović) Medošević je dao mašti krila i majstorski provozao slušatelja kroz različita stilska razdoblja rocka, ali na njemu svojstven lo-fi način, skoro pa bi mu se mogao zalijepiti i epitet hrvatske inačice Johna Frusciantea koji je svoju snalažljivost u oskudnim uvjetima najbolje dočarao solo albumima.

Tako se iz „Ivana zadnji put pleše“ i „Sam“ može iščitati mantrički groove na tragu Boa Diddleya, „Mikročip“ kao da je minijatura iz osamdesetih, spoj akustike i ‘in your face’ smirenog vokala pjesmu „Hoollywood“ začinjava daškom Everlasta, a ima čak i nekih domaćih momenata, primjerice pjesma „Plavi kauč“ svojim početkom kao da navede vodu na mlin baladnog ugođaja Pipsa, ali aranžmanski obrat na refrenu nedvojbeno skida tu koprenu i prikazuje Medoševića u svjetlu iznimno vještog skladatelja (a taj efekt posrćućeg usporavanja ritma kroz decentno prebiranje tonova na gitari „Plavi kauč“ čini ujedno i predivno oblikovanom ljubavnom pjesmom, nadam se da bi to mogao biti idući singl).

U lirskom kontekstu, možda je najbolje napisati kako Medošević udiše i izdiše plućima Rijeku kao grad i to svim svojim bićem. Ne radi se tu o nekom jeftinom lokalpatriotskom podilaženju s njegove strane, jer ne štedi on svoj grad i njegove aktere u pjesmama. Često ga oslikava grubim, ali jezgrovitim potezima kao mjesto urušenih snova, postindustrijske depresije i ovisničke krize – mjesto gdje i legendarni supkulturni prostori iz prošlosti poput jednog Palacha odišu dosadom i ne događanjima, gdje ‘inventar’ od nekolicine stalnih aktera jasno dočarava (kulturnu) agoniju jednog grada. Stoga i Medoševićev odnos spram žena u pjesmama treba promatrati kroz sličnu prizmu, iako bi se vrlo lako već kroz uvodnu „Cura ispred Place-a“ mogao steći dojam njegova naglašena seksizma. No govor ulice i nesretne ljubavne sudbine jednostavno cijede gorčinu, i ovaj punk filozof ne može protiv sebe u smislu nekog uljepšavanja dojma. Taj uvodni redoslijed pjesama ujedno je jedina ozbiljnija zamjerka ovom albumu koji mi se već danima vrti na repeatu (u kombinaciji s još jednim recentnim izvrsnim domaćim kantautorskim uratkom o kojem će uskoro biti više riječi). Da je počeo s bilo kojom drugom pjesmom fluidnije bi se počeo upijati, jer kad upijanje jednom krene svaka pjesma na njemu postaje mala himna ovih naših prostora u kojima, kako Izet kaže, Hollywooda niotkuda.

„Granulo je sunce“ je primjer da se može i bez Hollywooda. Iskrenije je.

Ocjena: 9/10

(Dallas Records, 2016.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X