Izlog suvremenog zvuka vodi zainteresirane u Budimpeštu u Prostorno-zvučni institut

SC-ov Izlog suvremenog zvuka vodi na izlet u budimpeštanski prostorno-zvučni institut za samo 100 kn i nudi izdašan program zagrijavanja.

Prostorno-zvučni institut u Budimpešti
Prostorno-zvučni institut u Budimpešti

Izlog suvremenog zvuka, međunarodni festival suvremene glazbe, na svom će četvrtom izdanju okupiti gotovo 100 umjetnika iz 12 zemalja: Francuske, Nizozemske, Švedske, Poljske, Velike Britanije, Hrvatske, Austrije, Meksika, Norveške, SAD-a, Portugala i Mađarske. Od 4. do 7. svibnja, glazbenici, glazbeni istraživači, umjetnici zvuka, skladatelji i performeri u četiri će se dana publici Izloga predstaviti kroz 30 programa. Proljetno glazbeno druženje u Studentskom centru okuplja vodeća imena suvremene glazbene scene kao i ona koja tek dolaze. Izlog je istraživanje, proces i razvoj, daje prednost glazbenoj zajednici odnosno sceni radije nego zakonitostima i pravilima glazbene industrije.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Dosad su nas zagrijali francuski jazz-pop trojac The Drops te elektroakstično-prostornoakustičko istraživanje Anthee Caddy i Miodraga Gladovića, a od četvrtka, 28. travnja, umjetnik, istraživač i dizajner, Hrvoje Hiršl u dvorani SEK Teatra &TD u Hrvatskoj prvi put predstavlja Rezonancu(Zvono), zvučnu instalaciju koja problematizira odnos objekta, prostora i publike.Instalacija je postavljena do 4. svibnja kada će Hiršl izvesti performans u interakciji s Rezonancom. Ulaz je besplatan, a radno vrijeme za trajanja izlaganja potražite na izlog.sczg.hr.

Koncert nezaobilazne figure na svjetskoj avangardnoj sceni, trubača Franza Hautzingera te izvanredne vokalistice, inače i klarinetistice Isabelle Duthoit zakazan je za 3. svibnja u Polukružnoj dvorani &TD-a, uz besplatan ulaz. Koncert je dio višegodišnje suradnje s prijateljima iz Multimedijalnog instituta MaMa.

Posebno iznenađenje za publiku Izloga, zakazano za posljednji dan, nedjelju 8. svibnja, najavila je voditeljica Muzičkog salona, Davorka Begović: „Ove godine vas Izlog vodi na izlet! Nakon četiri dana zajedničkog uživanja u suvremenom zvuku i druženja u Studentskom centru, u nedjelju 8. svibnja, vodimo vas u prostorno-zvučni institut u Budimpešti – novi centar za istraživanja i razvoj na području spatial sounda. Otvoren je i trajno smješten u Budimpeštu prije nekoliko mjeseci, a osnovao ga je kolektiv inženjera, istraživača i umjetnika 4DSOUND koji od 2008. godine kontinuirano radi na razvoju prostorno-zvučne tehnologije. Produkcija i reprodukcija zvuka uz pomoć hardvera i softvera koje su razvili, u mnogočemu mijenja našu dosadašnju zvučnu odnosno prostorno-zvučnu percepciju, zbog čega potencijal i mogući utjecaj ovog sustava na budućnost glazbe neki uspoređuju s izumom ozvučenja. Također, naši su partneri iz 4DSOUND-a prepoznali rad multimedijskog umjetnika Davora Sanvincentija koji je trenutno na trotjednoj rezidenciji u institutu, pa ćemo upravo u sklopu izleta 8. svibnja čuti i doživjeti Davorov umjetnički istraživački rad.“

Za Izlogov izlet, zainteresiranoj publici valja izdvojiti ukupno 100 kn – autobusna karta/ulaznica može se kupiti na blagajni Teatra &TD. Polazak je zakazan je za 8.5. (nedjelja) u 9 sati, iz Studentskog centra (Savska 25), a planirani povratak u Zagreb navečer oko 22 sata. Detaljnije informacije i upute na: izlog.sczg.hr.

U programu samog Izloga nastupaju, sviraju, pjevaju, predaju, predstavljaju, performiraju, priređuju: Fred Frith, Pioniri Tvornice zvuka, Šumovi protiv valova, Heike Liss, Tim Hodginson, Black Page Orchestra, Diego Espinosa i mnogi drugi.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X