Izložba ‘Jugoton – istočno od raja 1947.-1991.’ u Tehničkom muzeju

Multimedijska izložba o vizualnoj i pop kulturi te tehnologiji, produkciji i proizvodnji najveće diskografske kuće bivše Jugoslavije.

Jugoton – Istočno od raja 1947.-1991.

Kroz primjere dizajna, arhitekture, vizualnih umjetnosti i prikaz tehnološkog procesa od snimanja do proizvodnje pokazuje se odijelo i lice popularne muzike, stoji u opisu izložbe ‘Jugoton – istočno od raja 1947.-1991.’, koja će biti otvorena 20. listopada u Tehničkom muzeju u Zagrebu (radno vrijeme: utorak – petak 10 – 19 sati; subotom i nedjeljom 10-17 sati; ponedjeljkom i praznicima zatvoreno). Izložba traje do 30. studenog.

Na izložbi će biti prikazan veliki broj omotnica gramofonskih ploča, plakata, fotografija, originalnih skica i radova domaćih i stranih autora. Biti će izloženi znakovi i logotipovi; arhitektonski planovi, nacrti Jugotonovih tvorničkih prostora i trgovina te drugi materijali poput odluka radničkog savjeta, knjige utisaka, dokumentarnih fotografija.

Među mnogobrojnim zbirkama Tehničkog muzeja u kojima se čuva hrvatska nacionalna baština nalaze se i zbirke unutar kojih se čuvaju strojevi i uređaji za proizvodnju gramofonskih ploča i kaseta, nosači zvuka te gramofoni i magnetofoni. Tehnički aspekt izložbe prati proizvodnju nosača zvuka zastupljenu strojevima i uređajima iz bivše tvornice Jugoton kojima se predstavlja proces od snimanja preko proizvodnje do reprodukcije nosača zvuka.

U sklopu izložbe održat će se nekoliko druženja i razgovora s urednicima, glazbenicima i dizajnerima. Uz izložbu biti će otisnut bogato opremljen katalog, a Croatia records objavit će CD box – reizdanje devet originalnih extended play singlova domaće pop-rock glazbe 1960-ih godina.

Autori projekta, koncepcije izložbe, kataloga i CD izdanja su Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić, a suradnici autorskih cjelina su Jasna Galjer, Andreja der Hazarijan Vukić, Branko Kostelnik, Veljko Lipovščak, Dean Vuletić. U projektu su sudjelovali i Želimir Babogredac, Mirko Bošnjak, Veljko Despot, Aleksandar Dragaš, Pero Gotovac, Ivan Ivezić, Đorđe Kekić, Vojno Kundić, Dubravko Majnarić i Siniša Škarica.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X