Izložbom ‘Pičkin dim’ 80 mladih umjetnika ustalo protiv cenzure

Izložba pod provokativnim nazivom ‘Pičkin’ dim okupila je 80 umjetnika iz cijele Hrvatske koji su na ovaj način uputili prosvjednu notu zbog cenzure umjetnosti i smjene ravnateljice osječkog Muzeja likovne umjetnosti Jasminke Mesarić.

Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)
Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)

Podsjetimo, skandal je nastao prošlog tjedna kada je Muzejski savjet MLU-a u Osijeku kao jedan od razloga smjene ravnateljice Jasminke Mesarić nabrojao i postavljanje fotografije Ane Petrović koja je nosila naziv “Pičkin dim”.

Fotografija je bila izložena u sklopu desetogodišnje obljetnice fotografije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a cilj je bio pokazati pedagoško umjetnički rad 27 studenata.

Na sjednici Muzejskog savjeta kojeg čine Matej Balaž u svojstvu predsjednika, Mile Kaselj, Gordana Lesinger , Valentina Radoš i Borivoje Eklemović, a koji je održan 13. veljače ove godine, u sklopu točke dnevnog reda u kojoj se raspravljalo “u vezi očitovanja ravnateljice MLU Jasminke Mesarić na razloge razrješenja”, spominje se i sporna fotografija.

Članove Muzejskog savjeta osobito je smetalo što je fotografija “Pičkin dim” instalirana u muzeju u predbožićno vrijeme.

Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X