Izložbom ‘Pičkin dim’ 80 mladih umjetnika ustalo protiv cenzure

Izložba pod provokativnim nazivom ‘Pičkin’ dim okupila je 80 umjetnika iz cijele Hrvatske koji su na ovaj način uputili prosvjednu notu zbog cenzure umjetnosti i smjene ravnateljice osječkog Muzeja likovne umjetnosti Jasminke Mesarić.

  • 165
    Shares
Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)
Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)

Podsjetimo, skandal je nastao prošlog tjedna kada je Muzejski savjet MLU-a u Osijeku kao jedan od razloga smjene ravnateljice Jasminke Mesarić nabrojao i postavljanje fotografije Ane Petrović koja je nosila naziv “Pičkin dim”.

Fotografija je bila izložena u sklopu desetogodišnje obljetnice fotografije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a cilj je bio pokazati pedagoško umjetnički rad 27 studenata.

Na sjednici Muzejskog savjeta kojeg čine Matej Balaž u svojstvu predsjednika, Mile Kaselj, Gordana Lesinger , Valentina Radoš i Borivoje Eklemović, a koji je održan 13. veljače ove godine, u sklopu točke dnevnog reda u kojoj se raspravljalo “u vezi očitovanja ravnateljice MLU Jasminke Mesarić na razloge razrješenja”, spominje se i sporna fotografija.

Članove Muzejskog savjeta osobito je smetalo što je fotografija “Pičkin dim” instalirana u muzeju u predbožićno vrijeme.

Izložba Pičkin dim u Osijeku (Foto: Inja Pavlić / Osijek031.com)
  • 165
    Shares

Zadnje od Vijesti

Umro je Bill Withers

Pjevač koji će zauvijek ostati upamćen po evergrinu 'Ain't No Sunshine' umro
Idi na Vrh
X