‘Ja imam više utjecaja na klince nego njihovi roditelji i nastavnici’

Frenk the Man. Jedan od najbrbljavijih lajavaca s ovog terena objavio je svoj novi album. Prije 15-ak godina je krenuo u boj iza leđa Ede Majke, otad se vrlo osamostalio. Nije razbio vrhove top lista, ali ima terenski impact. Nadošle su nove generacije otada. Što o sebi i sistemu i tome u koji krasni kupac ide glazba misli Adnan Hamidović aka Frenkie.

Frenkie (Foto: Robert Josipović, logo: Mario Boro/21brands)

Kaže mi urednik aj’ drmni Frenkieja on je militantan. Daj molim te militariziraj svoje stavove i životni credo mimo hip hop lajni i rep statementa?

Frenkie: Neki prijatelji mi kažu da sam previše iskren i direktan nekada. Ja u pjesmama nemam neki alter ego, to svakako oslikava mene i moj karakter. Trudim se da budem pošten i držim obećanje i riječ. Prije sam bio isključiv i ‘ko nije bio sa nama bio je neprijatelj, danas sam to malo smekšao pa sam spreman na razgovor sa svima. Ali cilj je ostao isti, iskreni pokušaj da nešto popravimo.

Nije rijetkost da reperi pokrivaju široki društveno politički dijapazon tema i komentiraju stvarnost oko sebe, ali je li glazba u 21. stoljeću u bilo kojem konkretnom slučaju radila neku efektivnu promjenu?

Frenkie: Glazba može potaknuti na razmišljanje i raspravu koja sigurno može voditi prema nekoj konkretnoj promjeni. Ja sam u neku ruku medij ili ako hoćeš novinar. Ja imam više utjecaja na klince nego njihovi roditelji ili nastavnici u to budi siguran!

Do praska Grahe u tim indie alter, ali medijski referentnim krugovima, tebe se uz Edu držalo kao najjezičinu Bosne. Ali Damir je razvalio. Slažeš li se s njegovim tokom misli?

Frenkie: Apsolutno se slažem i potpisujem svaku njegovu. Za mene je on danas najbolji tekstopisac. Bolji i od Ede i od mene. Moram priznati da neke njegove pjesme na prvo slušanja i mene nekada razljute, ali nakon drugog slušanja aplaudiram. Graha je jak k’o beton!

Frenkie 'Troyanac'

Četiri studijska albuma. Desetak godina na glazbenom “official” planetu. Jel’ se može živjet od prihoda od glazbe (prodaja CD, autorska, izvođačka, ova-ona prava) u tvom slučaju i koliko je to? Ako možeš konkretno usporedit to i količinu, da demistificiramo što financijski znači bit hip hoper na Balkanu, tvog statusa i ranga?

Frenkie: Mislim da većina klinaca ima pogrešnu sliku o cijelom tom „poslovnom“ dijelu. Jako je teško zaraditi od muzike, uglavnom se to svodi na koncerte. Od prodaje ja konkretno nemam ništa. Autorska prava tu i tamo, ali glavni prihodi su koncerti. I ako njih nemaš, a većina ih nema, onda si praktično jeban.

Bili jednom Batman i Robin tamo daleko, daleko od mora…a bili jednom Edo i Frenkie, tu, blizu, u susjedstvu. Otkad je Edo Izraelac, di je, što je, kako Frenkie?

Frenkie: Od kada je to Edo postao Izraelac? Ne bih se tu složio. Svako od nas danas ima porodicu, ali i dalje radimo po starom. I dalje rokamo po Brdovitom Balkanu.

Troyanac Bosanac? Što ćemo s tim? Daj neke bitne pljaske o novom albumu i stanju stvari zatečenom po tom svetom pismu…

Frenkie: Troyanac može da bude svako ‘ko se nije odrekao svojih principa i ideala i ‘ko iznutra pokušava da mijenja neke stvari. Evo ja i tebe smatram Troyancem, tu si, razgovaraš sa mnom i meni sličnim i daješ nam prostor da kažemo što mislimo. Dakle gdje god bio, ti možeš utjecati na stvari i pogurati promjenu. Što se tiče albuma, ja sam prezadovoljan kako stvari teku. Ovo je definitivno najbolji feadback koji sam dobio u karijeri. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X