Jack Johnson: Prije očeve smrti sam skoro odustao od glazbe

Poznati američki kantautor razgalio je publiku na koncertu održanom u Pulskoj areni, no bio je dobro raspoložen i prije nastupa prilikom davanja intervjua.

Jack Johnson (Foto: Walter Thompson)

Njegov otac, poznati američki surfer Jeff Johnson želio je da sin krene njegovim stopama. Mladi Jack je s pet godina stao na dasku kako bi osjetio valove oceana, a sa sedamnest je bio najmlađi natjecatelj u povijesti koji je primio u ruke pozivnicu za sudjelovanje u prestižnom Pipeline Masters natjecanje na gigantskim valovima sjeverne obala havajskog otoka Oahu. Profesionalna karijera trajala je tjedan dana, a Jack Johnson je nakon nesreće na natjecanju završio u bolnici sa 150 šavova i s nekoliko zuba manje. Slijedom toga njegov interes za glazbom bio je sve veći. U godinama koje su došle ispunio je očev san i postao zvijezda, samo ne surferska, već glazbena, koja je prije tri dana nastupila i u Hrvatskoj, točnije Areni u Puli pred nešto više od pet tisuća raspjevanih obožavatelja.

Po pitanju odnosa s medijima, Johnson nije na glasu kao osoba koja će dozvoliti kopanje po privatnom životu, a već su se događale situacije da bi samo na spomen njegove djece i njihovih imena znao prekinuti intervju. Iako je u showbusinessu, ima čvrsti stav da od svog života ne želi napraviti cirkus. Vođen tim saznanjima nisam imao namjeru doticati se njegovog privatnog života, no razgovor je krenuo spontano i Johnson je progovorio o nekim osobnim stvarima koje se poput glazbe i društvene angažiranosti dio njegove ličnosti.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=BWVnZAJaq4Q[/youtube]

Led je probijen i korisnim uputama kako lakše izgovoriti na hrvatskom riječ: „hvala“ kako bi to zvučalo toplo i prijateljski, dok je ljepota drevne Arene u Puli nekako prirodno došla kao početna točka razgovora, jer Jack je bio pun dojmova.

Jack Johnson: Prije par mjeseci sam čuo za Arenu u Puli. Agent koji je ugovarao nastup mi je napomenuo kako je to najljepši open air prostor u Hrvatskoj. Dodatno ugodno iznenađenje je bilo saznanje da će s nama nastupiti i Jimmy Cliff. Učinilo nam se da je to idealna prilika da ga zamolimo da zasviramo zajedno, obzirom da smo svi u bendu veliki obožavatelji njegove glazbe. Dakle iznimno je lijepo to što ćemo u ovako divnom prostoru nastupiti zajedno s Jimmyjem Cliffom. Općenito je lijepo ovdje. Jučer smo cijeli dan proveli kupajući se u Jadranskom moru i uživali smo. Ugodno sam se iznenadio koliko vam je čisto more i obala.

Albume „Sleep Through The Static“ i „To The Sea“ snimili ste u studijima koji koriste isključivo solarnu energiju. Kad vam je prvi put palo na pamet da bi mogli učiniti tako nešto?

Jack Johnson: Svakako se sjećamo toga. Postavljali smo solarne panele na krov naše kuće na Havajima, a običavamo ih postavljati i za Kōkua Festival putem kojeg prikupljamo sredstva za kvalitetnije školovanje djece na Havajima. Tada razne neprofitabilne organizacije s kojima surađujemu održavaju i razne seminare o tome što se događa na Havajima i kako bi, između ostalog, bilo korisno za sve riješiti problem napajanja strujom. Uglavnom, jednom prilikom sam upoznao jednog od ljudi koji radi za jednu tvrtku koja na Havajima proizvodi solarne ploče i tad mi je kazao kako je ugradnja istih jednostavna i da se slažu skoro kao i Lego kockice. A ja sam se kao dijete volio igrati Lego kockicama. Uglavnom odlučio sam iskoristiti taj čisti izvor energije za svoju kuću, a time i studio koji se nalazi u sklopu kuće.

Znate li za neke druge glazbenike ili studija koji su krenuli vašim stopama?

Jack Johnson: Čuo sam da su se još neki studiji odlučili za napajanje putem solarne energije. Ne znam jesam li im ja dao ideju za to ili ne, ali svakako podržavam to jer je dobro za okoliš. Dalje>>

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X