Jacksonov biograf otkrive lažne činjenice u filmu ‘Leaving Neverland’

Pisac Mike Smallcombe, koji je napisao biografiju Michaela Jacksona ‘Making Michael’ istražio je navode iz kontroverznog HBO-ovog filma i obznanio da ranč Neverland nije bio izgrađen u vrijeme koje je James Safechuck naveo u ‘Leaving Neverland’ kao vrijeme kada se dogodilo njegovo dječačko zlostavljanje od strane poznatog pjevača.

‘Napustajući Neverland’

Mike Smallcombe je pogledao u građevinske dozvole Neverland iz kojih je vidljivo da je Jacksonov ranč bio u izgradnji do 1994. godine. To je u suprotnosti s izjavom Jamesa Safechucka koji je u filmu “Leaving Neverland” naveo da ga je pjevač tamo zlostavlja između 1988. i 1992. godine.

Redatelj filma Dan Reed je priznao taj činjenični propust u filmu, ali je dodao da on ne umanjuje Jacksonov pedofilski krimen, te da je time njegovo zlostavljanje dječaka trajalo duže.

Nije trebalo čekati dugo da se Smallcombe referira i na taj redateljev tweet odgovorom: Dakle, Reed nakon što mu je priča razotkrivena kao manjkava odjednom tvrdi da se zlostavljanje Safechucka dogodilo kad je imao 16 ili 17 godina, a ne 14. To je tri godine diskrepancije. Samo podignite ruke, ne mijenjate priču. Ovo se događa kad ne istražujete propisno.”

Time je Smallcombe sugerirao da Reed i producenti dokumentarca nisu proveli dubinsku analizu u pogledu tvrdnji koje je iznio Safechuck.

Smallcombe je elaborirao svoje tweetove u kasnijem intervjuu, rekavši: “Budući da je priča razotkrivena, čini se da Reed sada odjednom želi promijeniti sam Safechuckov vremenski okvir. Prvo, šokiran sam što je on govorio umjesto samog Safechucka. I drugo, neugodno je da on osjeća da sada mora promijeniti priču filma – a to je da je navodno zlostavljanje prestalo 1992. – sve zato što je dio njega opovrgnut. To je ono što se događa kada takve tvrdnje uzimate prema vlastitoj volji i ne pokušavate ispitati i istražiti jesu li istinite. Priznavanjem datuma izgradnje, Reed u suštini potvrđuje da je Safechuckova tvrdnja da je zlostavljan na željezničkoj postaji Neverland između 1988. i 1992. nemoguća. Naizgled sada tvrditi da se Safechuckovo zlostavljanje odvijalo dok se Safechuck približavao odrasloj dobi, a sve kako bi se sačuvao vremenski okvir njegova filma, zapanjujuće je. ”

Ovo Safechuckovo otkriće potaknulo je mnoge poznate osobe koje su pridonijele da dokumentarni film dobije na viralnosti obrišu sve svoje stare postove o tom slučaju, uključujući i Oprah Winfrey.

The Jackson estate je odbio sve optužbe u dokumentarnom filmu “Leaving Neverland” podigavši i optužnicu tešku 100 milijuna dolara protiv HBO-a.

HBO se pak oglasio priopćenjem: “Unatoč očajničkim potezima koji su poduzeti kako bi se potkopao film, naši planovi ostaju nepromijenjeni, HBO će nastaviti  s emitiranjem “Leaving  Neverland”. To će svima omogućiti da sami procijene film i tvrdnje u njemu.“

Također se tvrdilo da je Macaulay Culkin bio Jacksonova žrtva jer su proveli puno vremena zajedno, ali Culkin je opet to opovrgnuo i rekao da nije imao nikakvih saznanja o predatorskom ponašanju iza kulisa ranča Neverland.

„HBO i redatelj bili su dobro svjesni svojih financijskih motiva i da su brojne suprotstavljene činjenice dostupne iz brojnih izvora, ali su donijeli neopravdanu odluku da sahrane sve dokaze koji dovode u sumnju njihov odabrani narativ. Da su napravili objektivan film, gledateljima bi se omogućilo da sami odluče o tim tvrdnjama, umjesto da im televizijska mreža nalaže da moraju prihvatiti ove lažne tvrdnje o Michaelu Jacksonu “, rekao je Howard Weitzman.

Iako je “Leaving Neverland” potaknuo mnoge na preispitivanje lika i djela Michaela Jacksona, izazvao revolt u svijetu radijskog etera, doveo do uklanjanja njegovih kipova i zahtjeva da ga se izbaci iz Rock and roll kuće slavnih, izgleda da se otvaranjem ovih novih poglavlja kontroverza nastavlja nesmanjenom žestinom.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X