Jacksonov biograf otkrive lažne činjenice u filmu ‘Leaving Neverland’

Pisac Mike Smallcombe, koji je napisao biografiju Michaela Jacksona ‘Making Michael’ istražio je navode iz kontroverznog HBO-ovog filma i obznanio da ranč Neverland nije bio izgrađen u vrijeme koje je James Safechuck naveo u ‘Leaving Neverland’ kao vrijeme kada se dogodilo njegovo dječačko zlostavljanje od strane poznatog pjevača.

  • 7
    Shares
‘Napustajući Neverland’

Mike Smallcombe je pogledao u građevinske dozvole Neverland iz kojih je vidljivo da je Jacksonov ranč bio u izgradnji do 1994. godine. To je u suprotnosti s izjavom Jamesa Safechucka koji je u filmu “Leaving Neverland” naveo da ga je pjevač tamo zlostavlja između 1988. i 1992. godine.

Redatelj filma Dan Reed je priznao taj činjenični propust u filmu, ali je dodao da on ne umanjuje Jacksonov pedofilski krimen, te da je time njegovo zlostavljanje dječaka trajalo duže.

Nije trebalo čekati dugo da se Smallcombe referira i na taj redateljev tweet odgovorom: Dakle, Reed nakon što mu je priča razotkrivena kao manjkava odjednom tvrdi da se zlostavljanje Safechucka dogodilo kad je imao 16 ili 17 godina, a ne 14. To je tri godine diskrepancije. Samo podignite ruke, ne mijenjate priču. Ovo se događa kad ne istražujete propisno.”

Time je Smallcombe sugerirao da Reed i producenti dokumentarca nisu proveli dubinsku analizu u pogledu tvrdnji koje je iznio Safechuck.

Smallcombe je elaborirao svoje tweetove u kasnijem intervjuu, rekavši: “Budući da je priča razotkrivena, čini se da Reed sada odjednom želi promijeniti sam Safechuckov vremenski okvir. Prvo, šokiran sam što je on govorio umjesto samog Safechucka. I drugo, neugodno je da on osjeća da sada mora promijeniti priču filma – a to je da je navodno zlostavljanje prestalo 1992. – sve zato što je dio njega opovrgnut. To je ono što se događa kada takve tvrdnje uzimate prema vlastitoj volji i ne pokušavate ispitati i istražiti jesu li istinite. Priznavanjem datuma izgradnje, Reed u suštini potvrđuje da je Safechuckova tvrdnja da je zlostavljan na željezničkoj postaji Neverland između 1988. i 1992. nemoguća. Naizgled sada tvrditi da se Safechuckovo zlostavljanje odvijalo dok se Safechuck približavao odrasloj dobi, a sve kako bi se sačuvao vremenski okvir njegova filma, zapanjujuće je. ”

Ovo Safechuckovo otkriće potaknulo je mnoge poznate osobe koje su pridonijele da dokumentarni film dobije na viralnosti obrišu sve svoje stare postove o tom slučaju, uključujući i Oprah Winfrey.

The Jackson estate je odbio sve optužbe u dokumentarnom filmu “Leaving Neverland” podigavši i optužnicu tešku 100 milijuna dolara protiv HBO-a.

HBO se pak oglasio priopćenjem: “Unatoč očajničkim potezima koji su poduzeti kako bi se potkopao film, naši planovi ostaju nepromijenjeni, HBO će nastaviti  s emitiranjem “Leaving  Neverland”. To će svima omogućiti da sami procijene film i tvrdnje u njemu.“

Također se tvrdilo da je Macaulay Culkin bio Jacksonova žrtva jer su proveli puno vremena zajedno, ali Culkin je opet to opovrgnuo i rekao da nije imao nikakvih saznanja o predatorskom ponašanju iza kulisa ranča Neverland.

„HBO i redatelj bili su dobro svjesni svojih financijskih motiva i da su brojne suprotstavljene činjenice dostupne iz brojnih izvora, ali su donijeli neopravdanu odluku da sahrane sve dokaze koji dovode u sumnju njihov odabrani narativ. Da su napravili objektivan film, gledateljima bi se omogućilo da sami odluče o tim tvrdnjama, umjesto da im televizijska mreža nalaže da moraju prihvatiti ove lažne tvrdnje o Michaelu Jacksonu “, rekao je Howard Weitzman.

Iako je “Leaving Neverland” potaknuo mnoge na preispitivanje lika i djela Michaela Jacksona, izazvao revolt u svijetu radijskog etera, doveo do uklanjanja njegovih kipova i zahtjeva da ga se izbaci iz Rock and roll kuće slavnih, izgleda da se otvaranjem ovih novih poglavlja kontroverza nastavlja nesmanjenom žestinom.

  • 7
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X