Janko Novoselić (Kozmodrum): Novi album ima odličan odaziv kod radijskih i klupskih DJ-a po cijelom svijetu

Višestruko nagrađivani organic dance music Kozmodrum upravo je objavio treći studijski album eponimnog naslova – ‘Kozmodrum’. Novo je izdanje najavljeno dvama singlovima, a kolektivno će biti lansiran u orbitu i stratosferu nastupom večeras, 25. lipnja u zagrebačkom AKC Medika, što je dakako i povod razgovora s bubnjarem i udaraljkašem Jankom Novoselićem kao začetnika ovog sastava.

Kozmodrum (Foto: promo)

Zanimljivost je da ste za novo, treće po redu studijsko izdanje odabrali eponimni naziv. Naravno, nije to ništa novo u glazbi, no zašto je pala ta odluka po pitanju Kozmodruma?

Janko Novoselić: Nakon što smo završili album, skužili smo da smo došli najbliže onome kako zvučimo uživo, ova snimka je najbolja reprezentacija tog živog doživljaja. Ili da drukčije to kažem; ovo je najviše kozmodrumski album od Kozmodrum albuma. Pa da nekako označimo taj trenutak, odlučili smo staviti samo ime benda. S druge strane, na to je utjecao i sjajni cover albuma koji je radio Ivan Blažetić “Šumski”, s kojim smo probali čak stavljati i neke nazive ali nekako je ta slika ostavljala toliko jak dojam da je bolje izgledalo kad piše samo ime benda. Mislim da je to i kraj jedne naše faze u kojoj smo dosta tražili neki zvuk, izričaj, puno je tu bilo eksperimenata i oštrih zavoja u raznim smjerovima, pa je ovo sad ujedno i novi početak za nas kao bend.

Nastupni singl „Wormhoooooooooole​.​.​.“ datira još iz vremena objave prošlog albuma „Gravity“ iz 2017. godine. Zašto ste njega odabrali ujedno i za najavni, prvi singl?

Janko Novoselić: U razgovoru sa našim novim izdavačem donijeli smo tu odluku, nekako smo se složili oko toga da taj single možda najbolje predstavlja zvuk Kozmodruma u jednoj stvari. A što se tiče datiranja, ionako većina stvari na albumu datira iz 2017. do 2019. tako da to nije najnoviji materijal, to se već moglo čuti na našim koncertima, ali evo sad je prvi put uobličeno u studijski album.

Baš sam se htio dotaknuti te teme… Ovog puta ste promijenili i izdavača, tj. album će izaći za kuću Rika Muzika koja ima sjedište u Londonu, ali fokus na glazbenicima s ovih teritorija. Kako je to teklo?

Janko Novoselić: Javio nam se naš dragi Mak Murtić sa idejom o novom izdavačkom poduhvatu koji on pokreće skupa sa Sarom Al Hamad, koja je inače rodom iz Karlovca. Nakon dužeg perioda razgovora i pregovora uspjeli smo doći do zajedničkog rješenja, i to se ispostavilo kao odlična kombinacija. Sara je velika profesionalka u svom poslu, i moramo priznati da smo imali veliku sreću da se desila ta suradnja, a evo već imamo i rezultate; album ima odličan odaziv kod radijskih i klupskih DJ-a po cijelom svijetu.

Kozmodrum ‘Kozmodrum’

Gdje se inspirativno i produkcijski nalazi novi materijal, je li bliži prvijencu „Na tragu satelita“ ili drugom „Gravity“?

Janko Novoselić: Što se tiče svirke, bliži je prvom albumu jer se radi o živoj svirci u studiju, a što se tiče produkcijskih zahvata bliži je drugom albumu. Ali zapravo je neka treća stvar u pitanju, jer ovaj puta je naglasak na plesnom momentu.

Ima li na novom materijalu vokalnih suradnji?

Janko Novoeselić: Ovaj puta nema vokalnih suradnji.

Album je snimljen u siječnju 2019. godine, vjerujem da je i vama pandemija pomrsila planove oko objave… Kad je uopće bio planiran prvi izlazak?

Janko Novoselić: Da budem iskren, nama je pandemija čak i pomogla oko albuma, jer smo dobili dragocijeno vrijeme koje je potrebno za smiksati i napraviti produkciju cijelog albuma. Ja sam radio na tome nekih šest mjeseci, a to je bilo upravo u pandemijsko vrijeme, tako da mi je to čak i dobro došlo. Iako, radije ne bih ponavljao takav scenarij, nadam se da ćemo uskoro uspjeti izaći iz cijele situacije. Ali evo kako se kaže, svako zlo za neko dobro, pa su nama tako pauze od svirki uspjele stvoriti prostor za bavljenje studijskim radom.

Janko Novoselić (Foto: promo)

“Kozmodrum” će dobiti i svoje vinilno izdanje, za kad je ono planirano?

Janko Novoselić: A za ovaj album, vinilno izdanje je upravo u proizvodnji, ali tu je, recimo, pandemija pomrsila planove pa tako izlazak vinila ipak kasni u odnosu na datum objave albuma. Vinil sada očekujemo negdje krajem srpnja.

Obzirom da spadaš u generaciju pionira jednog sasvim novog pristupa u jazz glazbi, gledajući domaće okvire, i da su i Chui i Kozmodrum u početku bili sastavi koji su svirali pred malo znatiželjnika u klubovima, koliko te iznenadila nagla popularnost tog plesnog jazz žanra koja se dogodila po objavi albuma „Third Sun From The Stone“ grupe Chui u kojoj si tada također svirao?

Janko Novoselić: Pa to me poprilično iznenadilo, i to vrlo ugodno! Moram priznati da, nakon dugog bavljenja takvom vrstom glazbe, od ranih početaka u Bilku do Tobogana i LessThanAMinute, takav skok je bio kao neko malo priznanje da nešto ipak dobro radimo. Nakon toga desila se i rasprodana Tvornica, pa zatim čak i neki Porini (kako za Chui tako i za Kozmodrum), a sve su to razlozi za slavlje. Iako, najbolje priznanje je i dalje vjerna publika koja dolazi na koncerte i kupuje naše albume.

Prva stanica je večerašnji nastup u dvorištu zagrebačke Medike, kuda nakon toga?

Janko Novoselić: Ove godine nemamo puno datuma za svirke, ali posebno se veselimo Judinom Drvu u Splitu, 20. kolovoza, a prije toga idemo prvi put na otok Ist, gdje se dešava JazzIst festival na kojem sviramo 7. kolovoza. Nakon tih stanica, slijedeće putovanje će biti nove kompozicije, novi materijali na kojima trenutno radimo u prostoriji, koje ćemo uskoro i početi svirati uživo a onda uskoro i u studiju.

Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X