Jinho Jinza ‘Today – ’cause the devil told me so’ – rock tornado iz Slovenije

Izuzetno dobro iznenađenje stiže iz Slovenije. Oni se zovu Jinho Jinza, a njihov prvi album ‘Today – ’cause the devil told me so’ itekako dobar ubod za sve one koji vole bazične rock rafale u predjelu pleksusa.

Jinho Jinza ‘Today – ’cause the devil told me so’

Možda bi kao najkraći opis albuma najbolje došao opis prvog susreta s glazbom ovog trija neobičnog imena. Kad mi se iz zvučnika razlio zvuk uvodne pjesme, jednostavno nazvane, „Blues“, bio je to sličan osjećaj kad sam po prvi put poslušao debitanstske albume Black Rebel Motorcycle Cluba ili pak The Black Keysa. Dakako, stilski je to različito, ali je energija i čitanje rocka i onoga što bi rock trebao biti u ova moderna vremena gotovo identična.

Nakon toga je uslijedilo čitanje imena članova rock blues noise trija, jer ovakvi, s jedne strane sirovi i žestoki, a s druge opako znalački odsvirani, debitantski albumi na ovim prostorima su rijetkost. A uz to i nije neka tajna da sam pobornik teze da za rock ne postoji ubitačnija formacija od trija koji diše kao jedno biće.

Basist i vokal Janis Salnajs, gitarist Samo Ismajilovič i bubnjar Matej Šavel upravo su to, a što je još zanimljivije, Jinho Jinza je u neku ruku slovenska super-grupa jer je riječ o prekaljenim glazbenicima. Šavel je bubnjao u zapaženima Psycho-Path, Ismajilovič je bio član eksperimentalnog benda Automassage, dok je Salnajs bio basist u noise sastavu Manual. Dakako i super-grupe su obično super-problematične priče zbog ega njihovih članova i kemija često ne proradi, no to nije slučaj s Jinho Jinza.

Tu je priča itekako proradila i ako ćemo o ovogodišnjoj regionalnoj produkciji do sada, album „Today – ’cause the devil told me so“ spada u sam vrh. Za početak, produciran je tako da ga je najbolje slušati glasno i prepustiti se šamanskoj rock magiji koju ovaj bend ima i koji kao da je ispisao svoje blues poglavlje susreta sa samim vragom na raskršću, nakon čega je uslijedio ‘pakao duše’ uskovitlane u kavezu blues ritma.

Prezentan je svaki instrument (posebno bubnjevi), no nije produkcijski ispeglano do gubitka karaktera, već stvar frca kao da se bend kojim slučajem uštekao točno ispred vas. Možda bi se ovlaš mogla povući paralela sa stoner rockom, ali vrelo na kojem se napaja Jinho Jinza ipak je starije i moćnije i dokaz one stare formule da za rock treba imati dušu.

Uvodna „Blues“ dakako je samo prva udica, nakon koje se prijeteće odmotava mračni boogie „Mountain Top“ koji dovodi do prvog pravog vrhunca, pjesme „Devil“, koja vas gnječi kao da vas je neki div uhvatio u šake. A potom otpuštanje dođe kroz predivnu a-la Hawkind vožnju „Runaway Trains On Fire“, taman prije nego li vas o zid tresne „Love Sick“ svojom psihodelijom. „Slow Control“ je pravovjerni MC5 garažni šus, a onda „Weight“ i „Goddess“ opet, poput kliještima, zarobljavaju pažnju prije odjavne „No Today“ koja dolazi kao karika koja je do tada nedostajala na albumu, a to je balada. No ne obična balada, već polu-balada koja je otpjevana uz ‘tutnjavu bagera’ i unutar koje kao da se instrumentarij suspreže da svakog trenutka ne ubrza i potpuno ne razbije okvire i izgubi kontrolu u naletima adrenalina.

Uglavnom, još uvijek je teško razlučiti je li triju Jinho Jinza vrag nešto prišapnuo ili je jednostavno ušao u njegove članove, ali jedno je sigurno, a to je da je „Today – ’cause the devil told me so“ vraški dobar album.

Ocjena: 9/10

(God Bless This Mess Records, 2018.)

Poslušajte: Jinho Jinza “Today – ’cause the devil told me so”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X