John Hiatt ‘Terms of My Surrender’ i Billy Joe Shaver ‘Long in the Tooth’ – najbolji country ovoga ljeta

Iz neba, pa u rebra, John Hiatt nam je izložio uvjete svoje predaje na svom najboljem albumu dosad, ujedno i jednom od najboljih ploča ove godine, a ‘stari revolveraš’ Billy Joe Shaver također ima što za reći.

John Hiatt ‘Terms of My Surrender’

Nove pjesme Johna Hiatta u ruhu bluesa iz doba velike depresije, glazbeno i vizualno srodan albumu „A Stranger Here Ramblin’“ Jacka Elliotta iz 2009. godine, „Terms of My Surrender“ pjesmu po pjesmu uvlači slušatelja u svijet korijena američke glazbe.

Album otvara „Long Time Comin’“ koja i više od naslova dijeli sa himnom Brucea Springsteena s „Devils and Dust“. Nakon nje slijede instrukcije iz gospel bluesa u „Face of God“, pa starinska ljubavna izjava u „Marlene“, da bi sve kulminiralo u „The Wind Don’t Have To Hurry“, prašnjavoj prerijskoj oluji koja cijelom albumu daje poseban okus i čini okosnicu cijele priče.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP5IEaGVJ9A[/youtube]

Naći će se tu i posveta Howlin’ Wolfu u „Baby’s Gonna Kick“, kao i vesela, rasklimana sprdnja u „Old People“.

John Hiatt ‘Terms of My Surrender’

Billy Joe Shaver je prije četiri godine oslobođen na sudu nakon što je ispred bara ustrijelio nekog tipa u lice. Sud je prihvatio Billy Joeovu tvrdnju da je bila riječ o samoobrani, a ovaj je, tada sedamdesetogodišnjak, izjavio kako mu je žao zbog incidenta i da se nada kako će se sprijateljiti sa upucanim kako bi mogao dobiti svoj metak natrag. Dakle, kad je riječ o outlaw countryju, ne postoji frajer na svijetu koji živi tim stilom više od gospodina Shavera.

I njegov je posljednji album upravo posveta tom životnom stilu. Dvije pjesme s „Long in the Tooth“ imali smo već priliku čuti u izvedbi Willieja Nelsona na njegovom aktualnom albumu „Band of Brothers“, a to su „Hard To Be an Outlaw“ i „The Git Go“. Prva zvuči mnogo bolje kao duet Shavera i Nelsona na „Long in the Tooth“, atmosfera se cijedi iz nje, a različiti im vokali se savršeno nadopunjavaju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HzcaehkPJDo[/youtube]

Naslovni stomp samo nastavlja odu odmetničkom životu, a izdvajaju se i cugerska zafrkancija „Last Call For Alcohol“ (čitaj: alky-hol), a pogotovo predivna ljubavna „I’m In Love“, pjesma koju je već u ogoljenoj verziji 1998. godine objavio na albumu „Victory“, a na novoj ploči je umotana u raskošan aranžman srodan posljednjim albumima Johnnyja Casha, a pokazuje da ispod tvrdog frajerskog oklopa u Billy Joeovu staračkom tijelu spava i romantični zanesenjak koji tu i tamo ispliva kako bi dokazao da je više od, doduše vrlo cool, jednodimenzionalne karikature.

I tako su nam ovog ljeta najbolje albume isporučila dva starca. Uvjeti predaje? Nema predaje!

Ocjene:

John Hiatt „Terms of My Surrender“: 9/10 (New West Records, 2014.)

Billy Joe Shaver „Long in the Tooth“: 9/10 (Lightning Rod, 2014.)

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X