John Hiatt ‘Terms of My Surrender’ i Billy Joe Shaver ‘Long in the Tooth’ – najbolji country ovoga ljeta

Iz neba, pa u rebra, John Hiatt nam je izložio uvjete svoje predaje na svom najboljem albumu dosad, ujedno i jednom od najboljih ploča ove godine, a ‘stari revolveraš’ Billy Joe Shaver također ima što za reći.

John Hiatt ‘Terms of My Surrender’

Nove pjesme Johna Hiatta u ruhu bluesa iz doba velike depresije, glazbeno i vizualno srodan albumu „A Stranger Here Ramblin’“ Jacka Elliotta iz 2009. godine, „Terms of My Surrender“ pjesmu po pjesmu uvlači slušatelja u svijet korijena američke glazbe.

Album otvara „Long Time Comin’“ koja i više od naslova dijeli sa himnom Brucea Springsteena s „Devils and Dust“. Nakon nje slijede instrukcije iz gospel bluesa u „Face of God“, pa starinska ljubavna izjava u „Marlene“, da bi sve kulminiralo u „The Wind Don’t Have To Hurry“, prašnjavoj prerijskoj oluji koja cijelom albumu daje poseban okus i čini okosnicu cijele priče.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP5IEaGVJ9A[/youtube]

Naći će se tu i posveta Howlin’ Wolfu u „Baby’s Gonna Kick“, kao i vesela, rasklimana sprdnja u „Old People“.

John Hiatt ‘Terms of My Surrender’

Billy Joe Shaver je prije četiri godine oslobođen na sudu nakon što je ispred bara ustrijelio nekog tipa u lice. Sud je prihvatio Billy Joeovu tvrdnju da je bila riječ o samoobrani, a ovaj je, tada sedamdesetogodišnjak, izjavio kako mu je žao zbog incidenta i da se nada kako će se sprijateljiti sa upucanim kako bi mogao dobiti svoj metak natrag. Dakle, kad je riječ o outlaw countryju, ne postoji frajer na svijetu koji živi tim stilom više od gospodina Shavera.

I njegov je posljednji album upravo posveta tom životnom stilu. Dvije pjesme s „Long in the Tooth“ imali smo već priliku čuti u izvedbi Willieja Nelsona na njegovom aktualnom albumu „Band of Brothers“, a to su „Hard To Be an Outlaw“ i „The Git Go“. Prva zvuči mnogo bolje kao duet Shavera i Nelsona na „Long in the Tooth“, atmosfera se cijedi iz nje, a različiti im vokali se savršeno nadopunjavaju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=HzcaehkPJDo[/youtube]

Naslovni stomp samo nastavlja odu odmetničkom životu, a izdvajaju se i cugerska zafrkancija „Last Call For Alcohol“ (čitaj: alky-hol), a pogotovo predivna ljubavna „I’m In Love“, pjesma koju je već u ogoljenoj verziji 1998. godine objavio na albumu „Victory“, a na novoj ploči je umotana u raskošan aranžman srodan posljednjim albumima Johnnyja Casha, a pokazuje da ispod tvrdog frajerskog oklopa u Billy Joeovu staračkom tijelu spava i romantični zanesenjak koji tu i tamo ispliva kako bi dokazao da je više od, doduše vrlo cool, jednodimenzionalne karikature.

I tako su nam ovog ljeta najbolje albume isporučila dva starca. Uvjeti predaje? Nema predaje!

Ocjene:

John Hiatt „Terms of My Surrender“: 9/10 (New West Records, 2014.)

Billy Joe Shaver „Long in the Tooth“: 9/10 (Lightning Rod, 2014.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X