John Vanderslice u Teatru &TD – koncert s kojega se odlazi sretan

John Vanderslice je jučer u ‘misiji širenja pozitivne energije’ nastupio u prijateljski ugodnom ozračju Teatra &TD.

John Vanderslice u Teatru &TD (Foto: Tomislav Sporiš)

John Vanderslice je 44.-godišnji američki kantautor s dugim glazbenim stažom. Tijekom 90-tih svirao je u eksprimentalnoj pop-grupi Mk Ultra koja je snimila tri albuma, da bi nakon njenog raspada započeo samostalnu karijeru. Njegovu glazbu je moguće okarakterizirati kao indie ili alternativni rock, a možda je najzanimljiviji naziv kojega je  sam John skovao – „sloppy hi-fi“. Na ovoj turneji promovira svoj 8. studijski album „White Wilderness“ koji je ove godine izdala kuća Dead Oceans. Ovo mu je bio drugi nastup u Zagrebu i to na istom mjestu – u Teatru &TD.

John na pozornici malo svira električnu, a malo akustičnu gitaru i pjeva svojim ugodnim i toplim glasom. Inače nastupa u raznim postavama, a za ovu turneju, osim njega na sceni se nalazi samo bubnjar, koji osim majstorskog udaranja po bubnjevima, koristi desnu ruku da bi na klavijaturama odsvirao bas dionice kada je to potrebno. Skroz neuobičajeno i potpuno „cool“.

U ovim aranžmanima pjesme su lišene orkestracija koje su na studijskim snimkama vrlo važne. Korištenje klavira, klavijatura i gudačkih instrumenata daje posebnu atmosferu pjesmama i čovjek bi pomislio da u ogoljenoj varijanti to neće funkcionirati kako treba. No, gadno bi se prevario, jer ipak u bazu svih tih pjesama utkana je snažna emocija, a ona je sinoć u potpunosti uspješno prenesena.

Osim toga, John je prije svega neizmjerno drag, spontan i simpatičan. Pozitivnom energijom naprosto zasipa sve oko sebe i teško se tome oduprijeti. A zašto bi uopće to netko poželio!? Često se smije i redovito komunicira s publikom u prvim redovima. Sve nabrojano daje snažan pečat njegovom nastupu. Ništa tu ugodu jučer nije moglo pokvariti, čak niti kvar na pojačalu negdje sredinom koncerta. Da je koncert i tada završio, opet bismo svi bili zadovoljni. Međutim, organizator je za petnaestak minuta riješio stvar i pribavio novo pojačalo, koje je super funkcioniralo do samog kraja. U tom, nazovimo ga prijelaznom razdoblju, su svirali pjesme koje uključuju korištenje samo akustične gitare, a također je održana i mala nagradna igra pogađanja pjesme koju bubnjar zasvira – a prvi koji je pogodio, zaslužio je Johnov album (čini mi se da se radilo o vinilu).

Na samom kraju momci su se spustili među publiku (a jučer nas se okupilo stotinjak) i bez struje, u veselom okruženju, odsvirali još dvije pjesme.

John Vanderslice možda nije ostvario veliki komercijani uspjeh, ali kada se vidi kako gušta dok svira, prije i nakon koncerta prodaje „merch“, priča i grli se s posjetiteljima, tada shvatiš da se radi o pozitivnom i zadovoljnom čovjeku, a od toga teško da postoji veći uspjeh. Johne, hvala ti i vidimo se uskoro!

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X