Johnny Cash ‘Songwriter’ – nadomak Rubinovog Rubikona

Ako ovaj ‘izgubljeni’ album Čovjeka u crnom ne uspoređujemo s onime za što znamo da će uslijediti, ostaje nam zabavna kolekcija pjesama za koju bi bilo šteta da je ostala neiskopana.

Johnny Cash “Songwriter”

Početkom devedesetih godina Johnny Cash je bio u nezavidnoj poziciji izvođača bez diskografskog ugovora. To je razdoblje uslijedilo nakon što je objavio niz tada nezapaženih, a nedavno njihovim reizdanjem donekle bolje prihvaćenih albuma za etiketu Mercury Records. Činilo se kako više nitko nije zainteresiran za ono što Čovjek u crnom ima za ponuditi, tada se počeo masovno konzumirati jedan drugačiji oblik country glazbe prožet popom koji je punio stadione.

Bauljajući u nesigurnosti Cash je posjetio studio LSI u Nashvilleu koji je bio u vlasništvu njegove šire obitelji i snimio demo verzije nekih svojih novih pjesama koje bi mogle postati još jednim albumom u stilu njegovih posljednjih koji se nisu prodavali, u slučaju da se nešto pokrene i potpiše kakav ugovor s izdavačem. Ono što će uslijediti zapravo je dio legende kad Cash stupi u kontakt s legendarnim producentom Rickom Rubinom koji je napravio tektonske pomake u zvuku američke glazbe na području rap, metal i rock glazbe.

Do kraja života (i poslije), dvojac će kao Cezar na Rubikonu baciti kocku i stvoriti labuđi pjev zvan American Series i jednu od najupečatljivijih kruna karijere u povijesti glazbe na kojoj će ostarjeli kantautor miješati pjesme iz vlastitog repertoara s hitovima modernih žanrova u ogoljenim verzijama izvedenim s apsolutnim autoritetom na nizu albuma ispunjenih obradama od kojih će mnoge biti zauvijek upamćene otpjevane upravo Cashovim staračkim glasom.

Serija American donijet će Johnnyju mnoge nove fanove i stvoriti pomamu za njegovom glazbom koja ne jenjava ni dva desetljeća nakon njegove smrti, pa su vlasnici prava na njegovu glazbu bili primorani češljati arhivu u potrazi za dosad neobjavljenim materijalom kako bi taj apetit publike donekle zadovoljili. Pojavljivali su se tako “izgubljeni” albumi poput “Out Among the Stars” iz osamdesetih koji je svjetlo dana ugledao prije deset godina, live izdanja dvojbene kvalitete i nakaradni eksperimenti poput kolekcije Cashovih pjesama obogaćenih filharmonijskim dodacima, a sada je sin Johnnyja i June Carter, John Carter Cash, iskopao i na početku spomenuti materijal iz devedesetih naslovljen jednostavno “Songwriter” i okupio glazbenike, od kojih su neki poput Martyja Stuarta i za njegova života tamburali sa starim, a sad su uz njegove demo snimke odsvirali svoje dionice te je i taj album postao dostupan javnosti.

Album otvara “Hello Out There”, pjesma koja se bavi sudbinom našeg planeta, dok na “Spotlight”, pjesmi koja je odabrana za drugi singl albuma, svoje gitarističke dionice izvornoj snimci dodaje Dan Auerbach iz The Black Keys. Slijedi ih “Drive On”, jedna od dvije pjesme ratne tematike koje će mjesto naći na sljedećem Cashovom regularnom izdanju, “American Recordings”, prvoj iz niza suradnji s Rubinom. Osim ove priče ispričane iz perspektive vijetnamskog veterana, istu će sudbinu doživjeti i “Like a Soldier” koja zatvara “Songwriter”, a u ovoj verziji prateće vokale Johnnyju pjeva pokojni Waylon Jennings, jedna od najvećih legendi odmetničkog countryja. Vojnički trolist zaokružuje prpošna “Soldier Boy”, pa se dobiva dojama da je bauk rata prilično visio nad Cashovom glavom u vrijeme pisanja ovog albuma.

No, to ne znači da je “Songwriter” tmuran album, dapače, u jnemu ima jednako toliko ljubavi i nježnosti. “I Love You Tonite” je pjesma u kojoj se kantautor obraća svojoj partnerici June izražavajući čuđenje nad činjenicom kako su uspjeli proživjeti sve dosadašnje dekade i postavljajući pitanje hoće li doživjeti i novo tisućljeće. Doživjeli su ga, ali tek nekoliko njegovih prvih godina, budući da će Johnny slijediti June u grob nakon samo nekoliko mjeseci u rujnu 2003. godine. June će dobiti još jednu posvetu na albumu, pjesmu “Poor Valley Girl” u kojoj njezin još uvijek u nju zaljubljeni suprug pjeva o njenim korijenima i obiteljskom stablu koje je proizvelo jednu od najutjecajnijih grupa u povijesti country glazbe, The Carter Family.

“Have You Ever Been to Little Rock?” je posveta gradu iz naslova napisana oko melodije popularnog hita Joea Southa “Games People Play” s početka sedamdesetih, dok je “Well Alright” kao prvi singl ovog albuma duhovita zafrkancija o pronalasku ljubavi na neobičnim mjestima kao što je, primjerice, praonica rublja. Valja spomenuti i “She Sang Sweet Baby James” pjesmu o mukama samohrane majke, ljubiteljice Jamesa Taylora.

Zanimljivo je koliko nad “Songwriter” opipljivo visi nadiruća sjena čovjeka kojeg na ovom albumu nema ni u planu, a to je Rick Rubin. Iako je u pitanju sasvim solidna ploča koja kvalitetom možda i nadmašuje dobar dio izdanja objavljenih za Mercury Records, nemoguće ju je ne uspoređivati s onim što će uslijediti na seriji American i genijalnom vizijom koja je Rubina natjerala da iz Casha izvuće ono što on sam nije bio u stanju. Pustite nekome “Songwriter”, a onda bilo koji od završnih albuma i dat ćete im odgovor na pitanje kakvu razliku u konačnom proizvodu donosi producent. Ako “Songwriter”, pak, ne uspoređujemo s onime za što znamo da će uslijediti, ostaje nam zabavna kolekcija pjesama za koju bi bilo šteta da je ostala neiskopana.

Ocjena: 7/10

(UMG Recordings, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X