Josipa Lisac: Koncert za Karla – trijumf dive svjetske klase

Zamislimo li hrvatsku glazbenu scenu kao obiteljsku blagdansku večeru, na njoj će Josipa Lisac uvijek biti ona luda tetka, ali samo zato što je ostatak obitelji tako nazanimljiv.

Josipa Lisac u Tvornici kulture (Foto: Izidor Tačković)

Srijeda navečer, okolica Tvornice kulture. Slobodnog parkinga nema do Kvatrića, a kolone ljudi čekaju na ulazima u klub. Nije riječ o koncertu neke friške indie atrakcije, publika je nahrlila na koncert Josipe Lisac. Usprkos priličnoj visokoj cijeni ulaznica za naše uvjete, koncert je rasprodan, a vani se za pokoju kartu viška nude i puno veće svote.

Dvadeset minuta nakon najavljenog početka u 21 sat, sav taj silni svijet nije uspio ni ući u Tvornicu, a (uz tehničke probleme koji su izmamili smijeh) na videozidu prikazana je snimka sa prvoga koncerta za Karla, održanog 1992. godine. Psihimodo Pop, kada je još bio relevantan, duhovit i izvrstan, predvođen Gopcem odjevenim u Josipu Lisac u duhu Ramonesa svira obradu „Danas sam luda“. Nakon toga, praćena ovacijama, na pozornicu izlazi zvijezda večeri i samom pojavom opravdava status dive svjetske klase. Godine nisu problem, na njoj se ne vide. Josipa već desetljećima plijeni pozornost modnim izričajem, scenskim nastupom i vokalnim sposobnostima i sve žene na našoj sceni mogu još mnogo toga naučiti od nje.

Gdje god je Josipa Lisac, tu je naravno i duh Karla Metikoša. Kako ga onda ne bi bilo i na koncertu za Karla? U govorancijama između pjesama prisjetila se anegdota iz njegovoga života, no zbog njezinoga slobodnog mahanja mikrofonom i ponekad pretihog govora, publika možda nije bila u mogućnosti pohvatati sve njene priče u cijelosti. No koncert je pokrenut moćnom izvedbom pjesme „Make Up“ koja je otvorena tek u pratnji basa Davora Črnigoja, prije nego što se ostatak benda pojavio na pozornici.

Okupljen je doista fantastičan prateći sastav sa Davorom Doležalom na gitari, trubačem Josipom Grahom, klavjaturistom Gojkom Tomljanovićem, te sjajnim Bornom Šercarom na bubnju. To je bend koji lakoćom prati Josipu po svim terenima, od funka, preko jazza, do nečeg što bi se najbolje moglo usporediti sa celtic soulom kakav je Van Morrison predstavio na albumu “Common One”. U tom stilu odsviran je mnogi intro, ali i neki od hitova u kojima je divi prepušteno da svojem vokalu ostavi mnogo prostora za zamah, kao u prvome vrhuncu „O jednoj mladosti“ ili u „Magli“ pred kraj koncerta. Zauzvrat, svaki od glazbenika je dobio prostor za prikaz svog talenta.

U drugom djelu koncerta, Josipa je pozvala gošće, tri mlade kantautorice, a u svom brzom povratku u veliki pogon, Dunja Ercegović (Lovely Quinces), još jednom je dokazala kako je budućnost domaće ženske kantautorske scene njena. I ne samo ženske. I ne samo kantautorske.

Josipa Lisac dokazala je kako rasprodan klub može Metikoševoj glazbi odgovarati jednako kao i koncertna dvorana, pulska arena ili kazalište. Vjerojatno i bolje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X