Jovanotti ‘Lorenzo 2015 CC’ – visoka kubikaža

Talijanski ambasador pozitive nakon četiri godine izbjegavanja studija vraća se u budućnost trinaestim albumom ‘Lorenzo 2015 CC’. Tradicionalno nazvan prema svom umjetničkom imenu, izdanje iz 2015. upućuje na kubikažu; poslovičnu brzinu i putovanje uobičajenu za vječnog mladića koji ‘misli pozitivno jer je – živ.’ Ljubav prema motorima ovdje je metafora za radoznalost, a živopisna naslovnica kuštravog veseljaka u zaštitnoj opremi sugerira kronološku mudrost koja će biti i opjevana na trideset etapa albuma bez koncepta i ultimativnog koncepta istovremeno – života.

Jovanotti 'Lorenzo 2015 CC'
Jovanotti ‘Lorenzo 2015 CC’

Motor se pali u ranu zoru („L’Alba“) i ostavljaju se greške i sva okajanja u pop-elektroničkoj maniri, ispunjenoj udaraljkama gdje Jovanotti juriša prema radiofoničnoj „Sabato“ („Subota“) gdje sljubljuje krautrock s dalekoistočnim melodijskim linijama. Prva je to od desetak pjesama koje će na prvu ući u uho. Album ne pokazuje znakove želje za kočenjem. Štoviše, svakom etapom ubrzava ritam („Tutto Acceso“) oslanjajući se na niz udaraljki za koje upošljava dream-team perkusionista (Daru Jones (bubnjar Jacka Whitea), Marka Giulianu ili Gilmara Gomesa) ne bi li odvozio turneju od tisuću zvukova, album kojim totemizira i fetišizira glazbu života. O tome upravo govori „Musica“, neobična dinamična fuzija bez žanrovskog predznaka, što će biti karakteristika cijele ove etape.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PiFrP5qWw7I[/youtube]

Jovanotti kao ljubitelj funka, soula i hip-hopa, inovator u talijanskoj modernoj glazbi, ovim se albumom najviše odmiče od etiketa i hashtagova, pa u svoj poznati talijanski kotao ubacuje cijeli niz svjetskih (regionalnih i etičkih) zvukova u neočekivanim varijantama gdje gube svaku svoju definiciju, pa tako mariachi sviraju uz synth-pop, hip-hop nosi glam rock dionice, a afrobeat pleše sa soulom u najzačudnijim kombinacijama. Čovjek se čak usudio zajašiti ritmove EDM-a. Isto čini i s jezikom s kojim se poigrava na sebi svojstven i prepoznatljiv način tako da nizu romanskih i germanskih jezika upisanih u dominantno talijanski opus dodaje nacionalnu jezičnu pjevnost. Ruga se sam sebi na sporadičnoj neartikuliranosti i komičnom izgovoru, aludirajući na ljepotu zvuka i komunikacije, a glavna i jedina komunikacijska platforma jest glazba („All The People“, „7 Miliardi“). Pritom ima tek jedan imperativ – životnim elanom otjerati patetiku i melodramatičnost, zbog čega će ovog ljeta dominirati talijanskim (i istarskim) radiopostajama zbog tog radio-friendly i stadionskog, pulsirajućeg zvuka, najbolje opisanog u pjesmi „Estate Adosso“ („Nadolazeće ljeto“).

Iako će mu zlobnici zamjeriti infantilnost i povremenu komičnost, upravo su to operativne valute ovog talijanskog karizmatika pored kojeg je nemoguće utonuti u melankoliju ili kakav romantični čemer sveprisutniji u traljavom i ofucanom popu. Zadržavanjem lirske kvalitete jednostavnim, ali očuđujućim životnim sličicama i prizorima dobija podršku niza svjetskih glazbenika (između ostalih Antibalasa – njujorških revitalizatora afrobeata, Moneyja Marka – četvrtoga Beastie Boyja ili Sinkane).

Za svoj je Tour de Lorenzo Jovanotti preletio pola svijeta, radeći na albumu na relaciji Cortona-Milano-New York-Los Angeles i to s bakterijskom upalom pluća, da bi naposljetku napravio jedan mediteransku-stadionsku turbinu s dinamičkom regulacijom elana.

Ocjena: 8/10

(Mercury/Universal Music, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X