J.R. August ‘Murky Waters (The EP Collection)’ – Nedjelja ujutro i subota uvečer

Trenutno najsjajnija glazbena zvijezda na domaćem glazbenom nebu, zabočki kantautor Nikola Vranić alias JR August je na originalan način riješio pitanje izdavanja ‘teškog’ drugog albuma. Drugi se objavi kao prvi, a debi – kao drugi!

J.R. August ‘Murky Waters (The EP Collection)’

Njegov hvaljeni dugosvirajući debi „Dangeorus Waters“ je kronološki gledano, više drugi album (kompilacija EP-ja „Black Waters“ (2018.), „33“ (2017.) i novih, prethodno neizdanih snimaka), a „Murky Waters“ je zbirka tri Augustova EP-ja: „Tea Party With Mr. Death“ (2016.), „Tales From the Forest“ (2018.) i „Change of Seasons“ (2015.). Materijal je, dakle, uglavnom poznat, no kontekst albuma (poredak pjesama ne prati kronološki red) je nešto drugo. „Murky Waters“ pokazuje Augusta kako je na drugačiji način složio svoje dragocjene pjesme i uspio koherentno ispričati priču ovog albuma. Pjesme su se poput puzzli uklopile u Augustovu umjetničku viziju.

„Murky Waters“ prikazuje Augusta kako sjajno kombinira američku odmetničku muziku sa svojim klavirom i vokalom. Usporedbe s ranom fazom Eltona Johna su neizbježne. Introvertni pijanist kantautor opijen američkom muzikom stvara vlastit svijet autentičnih likova koji putem melodija i riječi bez problema komuniciraju sa slušateljem.

Koncept albuma „Murky Waters“ je relativno jednostavan – svojim uglavnom živahnim brojevima predstavlja kontrapunkt mirnom, meditativnom i iskupljujućem „Dangerous Waters“. Na „Murky Waters“ August se predstavlja kao nemirna duša spreman hodati poročnom stranom života, te biti svjestan posljedica (kad se stvari učine, ne mogu se poništiti, kaže u jednoj prigodi). Ako je „Dangerous Waters“ zvuk nedjelje ujutro, tišine praćene crkvenim zvonima i odlaskom na misu, „Murky Waters“ je raskalašena subota navečer u kojoj je zvuk korijenskih američkih žanrova podjednako zvuk usamljenosti i želje za sladostrasnim zadovoljstvima.

Udarac u glavu slušatelj dobiva na samom početku, nakon kratkog uvoda „Izdajnička zvona“ dolazi desetominutni bluzerski tour de force „Black Limousine“ u kojoj se glavni junak ne snalazi najbolje u grešnim situacijama u kojima obiluju poroci svih vrsta. Zato se instrumentalisti, vokalisti i sam autor itekako dobro snalaze u ovim umjetničkim zadacima – vrlo je teško naći neku veću manu na ovom albumu. Gitarističkih dionica ima jako malo, tek ponešto na „Man With the Magnificent Mind“ (odsvirao Jura Geci, Vranićev nekadašnji kolega iz Voodoo Lizardsa), ali zato su tu zbor, gudači i limeni puhači (točnije, saksofon) da obogate zvučnu sliku.

S obzirom da je „Dangerous Waters“ izašao na vinilu, vjerojatno Vranić ima namjeru i „Murky Waters“ izdati na sličan način. Otrežnjujuća „I’m Afraid the Bird Will Die“ služi kao upozorenje slušatelju prije okretanja druge strane ploče, a istu funkciju ima i grand finale „Change of Seasons“, koje tek nakratko prekidaju ovu predivno uglazbljenu terevenku. Naravno, ovaj album, kao i sve velike ploče, funkcionira na više razina (ne samo na ovoj iz teksta), a vrijeme za rasprave i polemike oko ovih pjesama je već počelo prije par godina. Vjerojatno će se, za veliku diskografsku kuću „službenim“ izdanjem, diskusije oko ovih pjesama intenzivirati.

Drugim riječima, ovaj je album da se sluša, sluša i sluša.

Ocjena: 9/10

(Croatia Records, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X