Jubilarni 25. Splitski film festival i Mare u rujnu stižu na Bačvice

Najstariji međunarodni filmski festival u Hrvatskoj – Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma će usprkos pandemiji koronavirusa ovog rujna održati svoje 25. jubilarno izdanje. U skladu s aktualnim preporukama za zaštitu od koronavirusa ljubitelji dobrog filma će u programu moći uživati i u fizičkom prostoru kina na otvorenom.

Carlos Reygadas (Foto: promo)

Festival će se održati od 10. do 17. rujna, a centralni dio programa će biti smješten u ugodnom ambijentu Ljetnog kina Bačvice. Zbog pandemije koronavirusa mnogi slavni filmski prijatelji festivala neće biti u mogućnosti posjetiti Split, stoga će publika moći uživati u njihovom društvu online. Među njima je i dobitnik posebne nagrade ovogodišnjeg festivala za izniman doprinos umjetnosti pokretnih slika meksički redatelj Carlos Reygadas.

Okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova iz koje se izdvajaju na Berlinaleu nagrađena tajvanska drama RIZI / Days (r.Tsai Ming-liang) i dokumentarac Land of my Father (r. Matthew J Koshmrl), koji na ekran donosi nerazriješenu traumu japanske okupacije Koreje i načina na koji se ona reflektirala na živote seljaka.

Iz popratnog programa se izdvaja dokumentarni film Be Natural: The Untold Story of Alice Guy- Blache (r. Pamele B Green) koji osvjetljava intrigantnu priču o zaboravljenoj prvoj ženskoj redateljici i producentici više od tisuću filmova, čija postignuća su bila do sada potpuno izbrisana iz dominantnog mačističkog povijesnog narativa.

Povodom nedavne smrti Bekima Sejranovića u programu festivala je i film Od Tokija do Morave (r. Moku Teraoka), čiji je središnji lik upravo Bekim.

‘Mare’

Publika će se na filmskim ekranima imati priliku družiti i s dvije omiljene splitske glumice. Marija Škaričić stiže na Bačvice u glavnoj ulozi švicarsko-hrvatskog filma Mare (r. Andrea Štaka) u kojem utjelovljuje svu kompleksnost sredovječne dalmatinske žene, dok Ivana Roščić u slovensko-talijanskom filmu Priče iz šume kestena (r. Gregor Božič) vodi u sanjivu priču zaboravljene zajednice koja je nekoć živjela na granici Jugoslavije i Italije.

Online program festivala zaljubljenicima u film i filmskim profesionalcima, bez obzira gdje se nalazili, nudi mogućnost prisustvovanja masterclassovima, među inima, američkog redatelja kratkih eksperimentalnih filmova Roberta Arnolda, novomedijskog umjetnika G.H. Hovagimyana, predavanju britanskog video umjetnika Georgea Barbera te američke redateljice Pamele B. Green.

‘Land of my father’

Splitski filmski festival već 25 godina fokus stavlja na radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i video produkcije. Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Posebno se pamte, u svjetskim razmjerima jedinstvene, retrospektive Béle Tarra i Larsa von Triera, te brazilskog Cinema Novo i nepoznatog Orsona Wellesa, kao prva, do sada jedina, retrospektiva oca video arta Nam June Paika.

Splitski filmski festival je prvi domaći filmski festival koji od početka promovira nove medije, a  svojoj publici je omogućio i prvo drive in kino na ovim područjima, filmsku radionicu Béle Tarra te predavanje oca filmske avangarde Petera Kubelke.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X