Julien Baker u Tvornici kulture – kantautorima treba zraka

Kao predgrupa nastupili su Ratboys iz Chicaga.

  •  
  •  
Julien Baker u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Novi radni tjedan, a moglo bi se reći i mjesec, sinoć je započeo još jednim jakim gostujućim nastupom. U pitanju je koncert Julien Baker, mlade američke kantautorice iz Memphisa koja je sa svojim pratećim sastavom pohodila zagrebačku Tvornicu kulture, gdje je nastupila u pregrađenom velikom pogonu nakon što su večer otvorili još mlađi, također female-fronted, Ratboys iz Chicaga.

Iako su diskografski aktivni tek sedam godina, Ratboysi su sinoć nastupili već treći put u Hrvatskoj, kako nam je dala do znanja njihova simpatična predvodnica Julia Steiner. Prvi put su nastupili u Attacku 2016., a zatim su svirali i na jednoj takoreći privatnoj zabavi u Zaboku. Sinoć su iznimno nastupili u formaciji power trija jer je drugi gitarist David Sagan doživio nezgodu u koju je bila upletena pčela i sad ima povrijeđen lakat.

Julien Baker u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Julia je nakon dvije izvedene pjesme stekla naklonost publike svojim jednostavnim i iskrenim stavom, šarmirajući okupljene prvo najavom pjesme “Elvis Is in the Freezer” o smrti svog mačka čije je truplo njezina majka pospremila u zamrzivač kako bi ga Julia mogla pokopati kad se vrati sa studija za božićne praznike. Razinu svog autorskog kredibiliteta najbolje je dokazala završnom “Peter the Wild Boy”, dirljivom baladom o dječaku iz šume s njihovog trećeg albuma “Printer’s Devil” iz 2020. godine.

Glavna zvijezda večeri Julien Baker, kao i njezina kolegica koja je nastupila ranije, također u svoje glavne adut može ubrojiti jednostavnost i izravnost, ali i nekakav sramežljivi dječački, gotovo čaplinovski šarm koji bismo mogli najbliže karakterizirati kao njezin je ne sais quoi. Nakon što je na scenu stupila izrazito solidnim prvijencem “Sprained Ankle” 2015., uslijedila su još dva samostalna albuma, “Turn Out the Lights” iz 2017. i lanjski “Little Oblivions”, a između njih i jedan EP sa ženskom supergrupom Boygenius koju čini s kolegicama iz kantautorske indie rock branše Phoebe Bridgers i Lucy Dacus.

Julien Baker u Tvornici kulture (Foto: Vedran Metelko)

Vezano za setlistu, možemo ustvrditi da je očekivano daleko najzastupljeniji bio materijal s aktualnog albuma, uz pokoji broj s “Turn Out the Lights” (“Shadowboxing”, “Appointments”, “Sour Breath”), dok je s prvijenca i ujedno vjerojatno najjačeg albuma “Sprained Ankle” izvedena tek naslovna pjesma negdje na polovici koncerta. Upravo s tom izvedbom nastup se bitno popravio, jer je Baker, dotad praćena četveročlanim sastavom, napokon dobila prostor da njezin autorski senzibilitet iziđe u prvi plan. Čest je slučaj da pjesme kantautora budu ugušene kada počnu svirati s bendom te izgube svoju vlastitost ako njihov prateći sastav zvuči “kao svaki drugi”.

Kad je Julien sinoć ostala sama na pozornici s gitarom ili pak klavijaturama (pogotovo na sjajnoj mazohističkoj baladi “Song in E” koju definitivno možemo uvrstiti među vrhunce koncerta), njezina poetika je doslovce prodisala. No i kad joj se ponovno pridružio bend, bila je to druga priča jer mojo je proradio i na koncu je sve kulminiralo s “Everybody Does” koju je na oduševljenje pjevačice s njom pjevala i publika, a zatim i prilično žestokoj izvedbi “Ziptie” nakon koje smo gotovo i zaboravili na relativno neupečatljiv početak koncerta.

Možda bismo voljeli vidjeti više posjetitelja na gostovanjima stranih kantautora klase kojoj Julien pripada, ali činjenica je da je post-COVID koncertna sezona već u punom jeku, a mjesec pred nama donosi doista velik broj zanimljivih nastupa, što domaćih, što inozemnih izvođača i nemoguće je od publike očekivati da poprati baš svaki. Nakon pomora i suše koja je prethodila, imamo dojam da se nalazimo u nekoj vrsti oaze. Neka taj osjećaj samo  potraje.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X