Kad se Noć vještica pretvori u Valentinovo

U kazalištu ZKM mlada pop pjevačica Natali Dizdar okružena povećim bendom otpjevala je dva uzastopna koncerta u ponedjeljak kako bi snimila svoj prvi live album i koncertni DVD.

  •  
  •  
Natali Dizdar u ZKM-u (Foto: Dinko Bažulić)

Kako je bilo na prvom koncertu koji je počeo u 20 sati pročitajte negdje drugdje jer ovdje je riječ o doživljaju s drugog koncerta koji se ni po čemu osim po sastavu publike nije trebao razlikovati od prvog. Praksa da se live koncert snima iz dva pokušaja stavila je tako Natali, bend i poveću grupu snimatelja pred nemali četverosatni angažman u Noći vještica, noći za “trick or treat”.

Natali je privukla pažnju javnosti, a vjerojatno i osvojila mnoga srca 2003. godine kada je u formatu pjevačkog talent showa bila trećeplasirana iza Rafaela Dropulića Rafe i Saše Lozara. Za ovu priliku, Saša je odigrao ulogu najavljivača te zahvalitelja brojnim sponzorima koji su uključeni u realizaciju Natalinog livea u ZKM-u.

Kazališna dvorana ZKM-a pokazala se već puno puta kao ugodan prostor za koncerte. Publika je bila smještena sa sve četiri strana oko podija, koji je za ovu priliku bio organiziran kao ugodan jam session prostor, prekriven šarenim tepisima kako bi i oku i uhu bilo toplije. Nakon što se osmočlani bend smjestio i zasvirao pred publiku je izašla Natali. Izgledala je zanosno na vrtoglavim štiklama, maloj crnoj haljini i s ogromnom frizurom koja je koketirala između lokni sapuničarskih akterica i neukrotive grive dive, kakvu je nosila Amy. Izbor tako skromnog stylinga bez nakita i detalja, ako se izuzmu mrežaste čarape s čipkastim natom progovarao je o Natalinoj čvrstoj nakani da izbjegne i najmanju smetnju nastupu i da se potpuno ogoli od svih možebitno kičastih prepreka u prezentiranju sebe kao sofisticirane dame. Crna, najvjerojatnije kožna haljina s istaknutim ziperom na leđima na trenutke se presijavala sivim sjajem. Bez obzira na pomno skrojenu haljinu materijal se nije mogao zahvalno gibati s tijelom kao što bi to na primjer činio baršun, ali s obzirom na Nataline mlade godine kožni izbor je svakako opravdan. Izgledom spremna za gaženje najintimnijih emocija kako muške tako i dijela ženske publike prvo je otpjevala pjesmu “Gazio si me”.

Natali Dizdar u ZKM-u (Foto: Dinko Bažulić)

Interpretacija Natali Dizdar specifičan je način izgovaranja tekstova pjesama na hrvatskom jeziku na način da se trudi što mekše oblikovati slogove i pokušati mu dati pjevnost engleskog jezika. Taj pokušaj kroćenja jezika uz popističke aranžmane i njen djevojčica-žena glas ponekad rezultira utiskom da joj se baš i ne da pjevati odnosno pjevačke figure redovito se izvode na najvišoj “prečki” zbog čega nažalost pati dubina cjelokupnog dojma. Upravo zbog tog razloga izostaje njena sposobnost za uranjanjem zahtjevnije publike u dubine koje posjeduju pjesme “While My Guitar Gently Weeps” i “People Are Strange”. Upravo na toj “čudnoj pjesmi” kako ju je sama nazvala, “pijana” truba i trombon odradili su dio priče koji mladoj pjevačici još uvijek izmiče.

Najveća primjedba upućena Natali Dizdar ipak je ta da se slabo snalazi u sviranju bilo kojeg instrumenta. Glas je najteži instrument za savladati, ali uvjerljiviji nastup za klavijaturama nije smio izostati. Umor, jer je drugi put u jednoj večeri sjela za vintage klavijature s kojih je za ovu priliku skinuo prašinu pianist Zvjezdan Ružić ipak je premalo opravdanje. Nakon godina muzičke škole u Zadru i pjevačkom karijerom kao životnim izborom stvarno začuđuje što Natali ne svira malo bolje. Nažalost, vremena kada karijera može biti izgrađena marketingom, a ne apsolutnoj posvećenosti glazbe nisu prošla, razumljivi argument za Natalinu nemotiviranost za sviranje instrumenta. Isto tako, izgovor za propust da u klasičnoj jam session maniri predstavi sve članove benda, pa se na kraju zajedno s njima i nakloni publici mogao bi biti taj drugi, ponovljeni koncert.

Natali Dizdar u ZKM-u (Foto: Dinko Bažulić)
Natali Dizdar u ZKM-u (Foto: Dinko Bažulić)

Okruživši se priznatim, odličnim glazbenicima kao što su gitarist Ante Gelo i bubnjar Krunoslav Levačić Natali je svakako napravila hvalevrijedan iskorak u pravom smjeru. Biti kao kap na vode na dlanu cijelog benda zasigurno je dobar osjećaj iz kojeg je proizašla prekrasna kemija u kojoj je publika mogla istinski uživati, a te emocije posredovane glazbom je i zahvalno nagradila pljeskom.

Live album koji će uskoro objaviti Natali sačinjavati će splet njenih pjesama, dobrih starih (stranih) pop, rock i boogie hitova te obrade Indeksa, EKV-a, Dine Dvornika i Bijelog Dugmeta. “Ovaj ples dame biraju” aranžirana u jazz maniri odlično se uklopila s Nataliinom koketnom kabaretskom interpretacijom. Bio je to, osobno, vrhunac prvog dijela koncerta. Upravo veliki pop hitovi domaće scene oživljeni i proživljeni Natalinim likom i djelom bili su mi najzanimljiviji dijelovi koncerta. “Pelin i med” je pjesma u kojoj je Natali zaplivala kao ribica u vodi. Dino Dvornik sastavio je slogove tako da ih nije mogla potpuno zarolati u svom stilu.

Ovacije publike izazvao je gost iznenađenja čiji će doprinos svakako uveličati i cjelokupni dojam materijala koji uskoro izlazi na tržište. Darko Rundek došao je iz Pariza i džentlmenski nenametljivo “podmetnuo” svoj glas u Natalinu pjesmu “Mjesecu je bilo dosadno”. Zajedno su otpjevali i “Bi mogo da mogu” hit Haustora iz 1988. godine.

Dvosatno veselo druženje uz glazbu i snimanje završilo je s “Ne daj” kada je na Natalin nagovor i publika napokon pustila glas. Nezahvalni zadatak od dva, gotovo bez pauze održana koncerta u jednoj večeri bio je stoički odrađen do samog kraja i to u ne zanemarivo visokim štiklama kojima tepisi i spletovi kablova na njima nikako nisu bili idealna podloga. Romantične iskre frcale su od podija do posljednjih redova koji su većinu koncerta proplesali. Bis je završio s pjesmom “Stranac” čiju su melodiju mnogi pjevušili na odlasku s fantastično provedene večeri. Koncert Natali Dizdar uspio je pretvoriti Noć vještica u Valentinovo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X