Kako je Layne Staley 1993. u Stockholmu prebio skinheada koji je salutirao nacističkim pozdravom

Obzirom da kojekakvi fašisti zagađuju naš životni prostor, dobro se prisjetiti kako se s jednim obračunao pokojni frontmen grupe Alice In Chains.

Layne Staley (Foto: Rex Aran Emrick / Wikipedia)

Te 1993. godine Alice In Chains su bili na dvomjesečnoj europskoj turneji sa Screaming Trees. Tijekom koncerta u Circusu u Stockholmu, u Švedskoj, održanog u veljač, Layne Staley je u jednom trenutku primijetio skinheada blizu pozornice koji je stvarao mosh pit samo za sebe udarajući publiku oko sebe i konstantno salutirajući nacističkim pozdravom. Kad su Alice In Chains odsvirali pjesmu “It Ain’t Like That” s albuma “Facelift”, Staley se obratio publici: “Volimo vas jebene Šveđane!” i nastavio hodati do ruba pozornice gdje se obratio ljudima iz osiguranja da puste skinheada, kojeg je ohrabrio da dođe do pozornice i pridruži se bendu. Govorio mu je: “Dođi, pridruži se bendu, provedi se s nama!”. To je čuo Randy Biro koji je tada bio jedan od gostujućih pratećih vokala grupi. On je i vidio kad je skinhead pokazao na sebe i pitao: “Ja?”.

Ni članovi benda, ni ljudi iz osiguranja nisu znali što je Staleyju na pameti. Randy Biro je i u knjizi “Alice In Chains: The Untold Story” Davida De Sola, objašnjavao tu situaciju u smislu: “Koji vrag Staley želi ugoditi nacističkom smeću i zašto ga zove?”. Kad je skinhead prišao dovoljno blizu, Layne mu je pružio ruku i povukao ga na pozornicu. Potom ga je neočekivano dvaput odalamio šakom u lice, tako da je ovaj pao na leđa u publiku koja je pozdravila njegov potez. Skinheada je iz dvorane iznijelo osiguranje, a Staley je došao do mikrofona i vikuno: “Umrite jebeni nacisiti!” dovršivši koncert bez daljnjih incidenata.

No bend je znao da će biti problema, obzirom da se nikog, pa ča ni nacistu ne smije udariti u lice. Nakon koncerta su nervozno raspravljali kakve će biti posljedice, a John Simpson, Staleyev osobni čuvar, odveo je pjevača do trajekta za Finsku kako bi izbjegao uhićenje. Skinhead je prijavio Staleya, a policija se pojavila u hotelu u kojem je odsjeo bend i svima oduzela putovnice, te krenuli u potragu za Staleyem koji je bio na trajektu. Na koncu su ga i uhitili na trajektu.

No priča nudi ludi preokret na kraju. Brat od skinheada, koji je također bio na koncertu, otišao je na policiju, ne kako bi branio svog brata, već kako bi rekao da je njegov brat radio probleme i tukao druge ljude u publici i kako ga je Layne Staley spriječio da to i nastavi. Švedska policija je potom čestitala pjevaču i bendu, vratila im putovnice i otpravila na sljedeću stanicu turneje koja je bila Oslo u susjednoj Norveškoj.

Cijeli događaj je dakako i zabilježen kamerom:

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X