Kako raditi po pankerskim šablonama, a ne ispasti pozer…

Zagrebačka punk-rock skupina Kiper objavila je uzbudljiv, melodičan i žestok EP.

Kiper - Opet sam jak

Danas svako voli riječ „indie“; svi žele biti indie, svatko svakog želi nazvati indie. Više se ne zna tko je indie, a tko su svi ostali. I Kiper želi biti indie, i to indie punk-rock. Tako su se barem službeno očitovali. Ako su neke dvojbe i postojale nakon njihova prvijenca „Krivo radim“, poslije nedavno objavljenog EP-ja „Opet sam jak“, sumnji više nema: sori dečki, niste indie, samo ste punk. I to odličan, pouzdan, čistokrvan i melodičan punk-rock.

Kiper je, dakle, punk bend iz Zagreba, osnovan prije četiri godine udruživanjem pojedinih članova iz Garage Monstersa, Paruzije, Ha Det Bra, Minus Cway, Analene, Petarena i tako dalje. U svakom slučaju, iskusnjare. EP „Opet sam jak“, koji su odštancali vlastitim snagama, krije pet pjesama – neke skroz nove, neke u novim verzijama. I ne treba ga preslušavati bezbroj puta da bi se zaključilo da se radi o uzbudljivom punk-konceptu, nastalom prema prokušanim recepturama. Punk ima tu vrlinu da vrtnja tri akorda nikad ne može dosaditi ako ih se izvodi s mudima. To pankere razlikuje od pozera, i baš to Kiper razlikuje od Kinokluba. Na primjer.

„Slušam kako dišeš“ sadrži u malom svu mudrost troakordne filozofije, koja u slučaju Kipera drži vodu kroz svih pet pjesama. Čvrsti ritam i odlučan vokal privlače pažnju na prvu i teško da nakon desetog slušanja može biti bolje. Kiper sve nudi na pladnju, ne skriva adute i puca iz svih oružja, pa kome se sviđa…

U „Tako mlad“ rafalni riff guta i solažu i vokal, pruža ušima samo sirovu energiju, za razliku od „Opet sam jak“, koja skriva vokalnu „naivnost“ KUD Idijota. Tekstualno se, što nam na uvid pružaju u „100 % siguran“ i „Samo jedna noć“, Kiper ne odmiču previše od uzvikivanja parola i sabijanja nepatvorenih osjećaja u nekoliko stihova. Za to su, očito je, prirodno nadareni, a cijeli ponuđeni paket na ovom EP-ju na trenutke zna povući i prema ranom Hladnom pivu.

Melodičnost izdanja „Opet sam jak“ projuri kroz zvučnike u nekoliko sekundi, dokazujući staru istinu da su najbolje stvari one najjednostavnije. A bogme i besplatne.

Ocjena: 8/10

(samizdat, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X