‘Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA’ najbolji regionalni film na DORF-u

Sedmi festival dokumentarnog rock filma – DORF 2013 održao se u Vinkovcima od 07. do 10. ožujka. Ocjenjivački žiri u sastavu – Igor Tomljanović, Violeta Videnović i predsjednik žirija Boris Petković najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasili su film „Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA“ autorice Ines Pletikos iz Hrvatske.

'Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA'

Festivalski program u Vinkovcima pratilo je više od 2.000 posjetitelja. Prikazana su ukupno 24 filma u 4 selekcije, a organizirane su i izložba plakata, novinarska radionica pod vodstvom Ante Perkovića, DJ radionica koju je vodio DJ Raid,  koncerti i edukativni program EDIT, za mlađe uzraste.

Ocjenjivački žiri u sastavu – Igor Tomljanović, Violeta Videnović i predsjednik žirija Boris Petković najboljim filmom u regionalnoj selekciji proglasili su film „Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA“ autorice Ines Pletikos iz Hrvatske. Prema mišljenju žirija, „riječ je o filmu koji pripovijedajući priču o kultnoj zagrebačkoj alternativnoj rock grupi SexA na intrigantan i uzbudljiv način izlaže i intimnu priču njezinih članova te tzv.slučaj SexA na originalan način stavlja u glazbeni, ali i ideološki europski koncept.Izrazitu pripovjedačku snagu film duguje vrsnom autorskom pristupu koji kombiniranjem arhivskog materijala s novijim snimkama odnosno svjedočenjima samih članova banda postiže snažnu napetost tako blizu glazbenog izričaja grupe SexA. Drugim riječima, film ima priču ritam i misterij – kvalitete kojima je osvojio ovogodšnji žiri.“

Posebno priznanje članovi žirija dali su filmu „Lost and sound“ autorice Lindsey Dryden iz Velike Britanije, zbog „impresivnih  emotivnih portreta osoba koje su hendikepirane gubitkom sluha. Strast i ljubav prema glazbi dokumentirana je i zanimljivim znanstvenim podacima koji nam donose prikaz života u tišini.“

Nagradu je izradila mlada umjetnica iz Skopja Marija Miloševska.

Ocjenjivački žiri u sastavu Leon Rizmaul, Dubravko Jagatić i predsjednik Igor Tomljanović između prispjelih radova za nagradu Klasik Tva za scenarij dokumentarnog rock filma odlučio je dodijeliti nagradu za film „Nečujni hod stranca“ Brankice Drašković iz Srbije. „Riječ je o dokumentaristički i umjetnički intrigantno koncipiranom filmu o glazbeniku i piscu Slobodanu Tišmi, te se nadamo kako će nagrada od 10.000 kn pomoći da film što prije bude i realiziran“, stoji u obrazloženju žirija.

Ovogodišnji festival obilježio je program Fresh Danube Films, u okviru kojeg su prikazanih 6 igranih filmova mladih autora iz Hrvatske, Austrije i Srbije.

Već treću godinu edukativne aktivnosti EDIT koje udruga RARE provodi u Vinkovcima, u okviru festivala su omogućile mlađim uzrastima nove informacije iz područja medijske kulture i filmske umjetnosti. Veliko zanimanje među učenicima i učiteljima za suradnju i sudjelovanje obiležilo je i ovogodišnji program DORF:EDIT.

Veliki broj posjetitelja na popratnim programima – koncerti sastava Bernays Propaganda i Stampedo, te izložba plakata Krešimira Certića u caffe Walkow i DJ nastupi obilježili su ovogodišnje izdanje DORFa, a kako nam je rekao direktor festivala Toni Šarić „Vinkovci su pokazali da vole DORF i zahvaljujemo se svima koji su bili s nama ovih dana. Svečano otvaranje i film o Punčkama učinili su nas iznimno ponosnima“.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X