‘Kauboji’ – glazba uz koju film nije nužan

Koliko je opravdano pistojanje filma ‘Kauboji’ toliko je opravdan i njegov soundtrack koji se bez problema može konzumirati i kao zasebna cjelina.

‘Kauboji’ – Soundtrack

Priča oko „Kauboja“ jedna je zdravije promišljenih u domaćem filmskom prostoru. Ekranizirati dugogodišnju kazališnu hit predstavu s originalnom glumačkom postavom i u filmu nije nešto što se opravdano odavno radi, ali u novijoj hrvatskoj kinematografiji iz nekog razloga to nije praksa. A trebala bi biti iz jednostavnog razloga da film pogleda više od tisuću-dvije gledatelja kad je u kino distribuciji. Zadnjih dobrih ekraniziranih filmskih komada po skromnom osobnom sudu nije još bilo od „Glembajevih“ i „Sokol ga nije volio“, a to datira još iz vremena socijalizma. U ovom trenutnom nacional-kapitalizmu trend se potpuno preokrenuo, pa se tako primjerice Dalibor Matanić nakon snimljenog filma „Fine mrtve djevojke“ upušta u rad na istoimenoj predstavi.

Ovaj uvod o zdravo promišljenim temeljima potreban je jer su isti protkani i u glazbenu podlogu filma „Kauboji“ za koju su bili u prvom redu angažirani Ivana Mazurkijević i Damir Martinović Mrle kao, svakako, iskusni glazbenici kad su u pitanju scenska, što kazališna, što filmska ostvarenja. Mrle je posebno jak kad je teatar u pitanju, a Ivanka se zajedno sa Stampedom zapaženo iskazala u prošlogodišnjem soundtracku filma „Sonja i bik“.

Soundtrack „Kauboja“ nudi tako dobar omjer Mrletovih Let 3 eskapada kad je u pitanju psihotično preklapanje raznih glazbenih stilova, u ovom slučaju utjecaja americane i techno elektronike u šizofrenom igranju s frekvencijama, u kombinaciji s izrazito kvalitetnim pop-singl pristupom. Ivankin moćni glas tako je kontrapunkt Mrletovoj zaigranosti. Soundtrack albumi su izrazita rijetkost u domaćoj produkciji (više su ‘incident’, manje su pravilo), a time su još veća rijetkost i hit singlovi, no „Kauboji“ spadaju među one rijetke koji imaju hit singl.

O posljednjem pravom hit singlu o kojem se moglo govoriti u tim okvirima bio je „Pismo pišem“ iz Hribarovog filma „Što je muškarac bez brkova“ koji je ujedno bio i afirmativni proboj za Tamaru Obrovac koja je došla do daleko šireg kruga publike. Do tada je bila (u zagrebačkim okvirima gledano) klupska atrakcija kojoj je plafon popularnosti bila ispunjenost Kseta. „Zadnje riječi“ iz „Kauboja“ posjeduju tu vrsnost hit singla, ali u onom, popularno zvanom, puno urbanijem krugu slušatelja kojima engleski jezik ne predstavlja barijeru, ali im je barijeru predstavljao dugogodišnji Let 3-ijev zajebantsko-populistički pristup glazbi. Pa je upravo pjesma „Zadnje riječi“ plastični dokaz Mrletove (ponovno otkrivene, ili vraćene) izvrsnosti u polju glazbe, uz to neopterećene šok-rock cirkusiranjem.

Bilo bi također nepošteno ne spomenuti i ostale aktere koji su također pridonijeli bogatom spektru glazbene slike, a to su (može se reći, uvijek izvrsna) Ivana Rushaidat bez koje čini se nešto inteligentniji glazbeni projekti ne mogu proći, u što spada čak i njen cover projekt s bendom Little Drop Of Poison, kao i uspješno scensko oživljavanje Mayalesa. Njen suprug Rakan se također iskazao kao glumac koji je uvijek spreman opasati električnu gitaru, a tu su i oprobani riječki glazbeni prvoborci Vlada Simčić Vava i pjevač Quasarra Boris Štrok, kao i Matej Zec, Matija Antolić, Rene Mazurkijević i osječko pjevačko društvo „Lipa“. Svi zajedno postigli su to da se „Kauboji“ mogu osjetiti i kao samostalni dugosvirajući uradak gotovo neovisno od prateće im pokretne slike .

Ocjena: 8/10

(Dallas Records, 2013.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X