Keith Richards danas slavi 80. rođendan

Gitarist i autor brojnih legendarnih pjesama jednako legendarnih, kao i dugovječnih Rolling Stonesa danas slavi 80. rođendan.

Keith Richards (Foto: Universal Music)

“Vlasnik najveće pojedinačne zbirke gitarskih riffova u rocku”, kako je za njega 2012. napisao pisac i novinar David Fricke, ujedno je i rekorder bivstva na prvom mjestu listi “Tko bi mogao umrijeti iduće godine” koje su tijekom 1970-ih i 1980-ih kreirali britanski tabloidi, te je nakon deset uzastopnih godina ispao iz razmatranja, tj. kada je ukinut taj sramni novinarski izum.

Richardsova ozloglašenost zbog upotrebe nedopuštenih droga djelomično proizlazi iz nekoliko hapšenja zbog posjedovanja tijekom kasnih 1960-ih i 1970-ih i njegove iskrenosti u vezi s uporabom heroina i drugih supstanci. Richardsu je pet puta suđeno zbog optužbi povezanih s drogom: 1967., dva puta 1973., 1977. i 1978. godine.

Prvo suđenje – jedino koje je završilo zatvorskom kaznom – rezultat je policijske racije u veljači 1967. na Redlandsu, Richardsovom imanju u Sussexu, gdje su on i neki prijatelji, uključujući Jaggera, proveli vikend.

The Rolling Stones (Foto: Zoran Jaćimović)
Keith Richards (Foto: Zoran Jaćimović)

Uhićenje Richardsa i Jaggera koje je uslijedilo dovelo ih je do suđenja pred britanskim sudovima, dok im je suđeno i pred sudom javnog mnijenja. 29. lipnja 1967. Jagger je osuđen na tri mjeseca zatvorske kaznu zbog posjedovanja četiri tablete amfetamina. Richards je proglašen krivim za dopuštanje pušenja kanabisa na svom imanju i osuđen na godinu dana zatvora.

I Jagger i Richards su tada bili zatvoreni. Jagger je odveden u zatvor Brixton u južnom Londonu, a Richardsa u zatvor Wormwood Scrubs u zapadnom Londonu. Obojica su sljedeći dan puštena uz jamčevinu čekajući žalbu. Uvjetno su pušteni, a mjesec dana kasnije žalbeni sud poništio je Richardsovu osudu zbog nedostatka dokaza.

Godine 1977. heroin mu je u hotelskoj sobi u Torontu pronašla kanadska policija, zbog čega mu je prijetila čak i doživotna kazna u tom trenutku. Suđeno mu je 1978. godine. Dobio je uvjetnu kaznu i stavljanje na godinu dana kušnje, uz naredbu da nastavi liječenje od ovisnosti o heroinu i da izvede dobrotvorni koncert u ime Kanadskog nacionalnog instituta za slijepe nakon što je slijepi obožavatelj svjedočio u njegovu korist.

The Rolling Stones (Foto: Dave Hogan)

U 2016. je izjavio je da još uvijek povremeno pije alkohol i konzumira hašiš i kanabis.

U veljači 2020. Keith Richard je priznao novinarima da je prestao pušiti, nakon čega je svijet zbog pandemije korona virusa ušao u lockdown.

Iako su Stonesi u međuvremenu izgubili Charieja Wattsa, grupa je ove 2023. objavila novi studijski album “Hackney Diamonds”, punih 18 godina nakon albuma “A Bigger Bang”.

The Rolling Stones 28. travnja 2024. kreću na stadionsku turneju.

Sretan rođendan Keith!

Saznajte više:

Keith Richards ‘Life’ – živjeti brzo i ne umrijeti mlad

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X