Kist života – ‘Skakači’ Tomislava Torjanca

Priznajemo da niste navikli na ovome portalu na recenzije dječjih slikovnica, ali mi smo pomislili, zašto da ne? Posebno kada se kao u ovom slučaju radi o remek djelcu preporučljivom za one koji su mladi roditelji i koji muku muče s odabirom kvalitetno i maštovito opremljene slikovnice za svoje dijete.

Skakači - Tomislav Torjanc

Prije negoli je Ang Lee dao svoj vizualni dvosatni potpis uspješnici „Pijev život“ Yanna Martela, hrvatski je slikar i ilustrator Tomislav Torjanac živopisno oslikao priču o mladome Indijcu Piju zatočenom u nekoliko četvornih metara čamca i okruženom vodenim zatvorom i tigrastim stražarom. Torjanačeve su osebujne ilustracije Martelovog romana međunarodno priznate i nagrađivane zbog filigranski oslikanog kolorita što je definiralo ilustratorovu poetiku. Naime, njegov je opus, sada nastavljen ilustracijom basne „Skakači“ Hansa Christiana Andersena, obilježen sofisticiranim i filigraskim oblikovanjem volumena, boje, ponekad i linije, što rezultira sugestijom animacije. Dosad živopisne ilustracije „Antuntuna“, „Grge Čvarka“ i Joyceovog „Mačka i vraga“, nagovještavale su tendenciju poigravanja s vizualnom percepcijom u čitatelja, a „Skakači“ su, vrlo prikladno naslovu i samoj premisi, najuspješnije autorovo djelo u istoj sugestiji pokreta.

Skakači - Tomislav Torjanc

Kroz niz epizoda kratke basne integriranih u zajedničke vizualne cjeline, Torjanac kroz svoja, odnosno Andersenova tri protagonista buhu, skakavca i žapca, uspijeva stvoriti dojam pokreta i dinamike, iako se radi o statičnom mediju. U priči o natjecanju tri skakača za ljubav kraljevne začudnom kombinacijom jasne i zamućene linije, debelih i tankih poteza kistom, ilustrator postiže treperavost i titravost različito oblikovanih detalja. Njihovo postavljanje i suprotstavljanje na plohu konačno uspijeva zadržati oko na pojedinačnim stranicama, dominirajući tako nad tekstom gdje tekst zapravo postaje ilustracija slici. U svoje mjestimično groteskno i karnivaleskno ilustriranje detalja, Torjanac nerijetko skriva one sitnije detalje i vizualne reference. Tako „Skakači“ postaju bogati intertekst reprezentativnih stiliziranih nacionalno-etničkih motiva (egipatski, plemenski afrički, nizozemski, ruski, francuski…) i boja gdje se stapaju folklorni elementi. Usto, tehnikom ilustracijske mimikrije autor oslikava i svoj potpis u vidu autoportreta.

Postmodernistički modus nenarativnog pripovijedanja kroz titrave elemente oblikovane različitim tehnikama fragmentirano sugeriraju tekst, dok tekst sugerira kontekst u koji su upisane i prepoznatljive reference iz „Alise u zemlji čudesa“ gdje se Torjanac poziva na danas ikonične ilustracije Johna Tenniela.

„Skakači“ tako potvrđuju etiku i estetiku u Torjančevu opisu gdje se njegova literarna potkovanost jasno očituje u njegovom vizualnom izrazu koji biva mudro i pomno oblikovan upravo poput simboličnih književnih predložaka koje je „adaptirao“.

(Izdavač: Profil Mozaik, 2012.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X