Klinika Denisa Kataneca u KSET-u – dvodnevna terapija

‘Primarijus’ Katanec i njegov specijalistički tim u zagrebačkom KSET-u su pružali zvučnu terapiju u dva uzastopna navrata, prvi put u petak 25. veljače, a potom i u nedjelju 27. veljače. Dobra vijest je da je ‘pacijenata’ sve više.

Klinika Denisa Kataneca u KSET-u (Foto: Sanja Junaković / Fotosekcija KSET-a)

„Sve neka mlada ekipa koju nisam dosad vidio na koncertima i svi znaju tekstove“, sažeo mi je u nedjelju Denis Katanec ugođaj prve od dvije rasprodane večeri u KSET-u.

Jest da se spomenuti klub striktno drži propisanih mjera zaštite od koronavirusa i da vodstvo ne dozvoljava natrpavanje prostora, no daleko od toga da i u takvoj situaciji nedostaje štofa kad je riječ o koncertnoj atmosferi. Jer i druga rasprodana večer vrlo vjerojatno nije zaostajala za prvom. Za Kliniku Denise Kataneca je takav ishod možda i najbolji iz dva razloga.

Klinika Denisa Kataneca u KSET-u (Foto: Sanja Junaković / Fotosekcija KSET-a)

Prvi je da bend na najbolji način proživljava dokaz toga kako pandemija i ograničavajuće okolnosti nisu ubile i u zaborav otjerale njihov prvi album objavljen za Menart, tj. za jedan hrvatski major label. „Jada Jada“ itekako pokazuje vitalnost i pjesme s tog albuma žive i pronalaze novu publiku koja ih prihvaća za svoje.

Drugi razlog je što ista ta Klinika priprema novi album i potrebna joj je povratna informacija kako prolaze nove pjesme kod publike, a to se uvijek najbolje testira na koncertima. Sudeći po nedjeljnom nastupu Denis i njegov kvartet su ‘do grla’ u radu na novom poglavlju i to ne skrivaju, već dijele s publikom. Odsvirali su tako čak pet novih pjesama i u jednom trenutku izveli cijeli novi zvučni blok budućih zapisa.

Klinika Denisa Kataneca u KSET-u (Foto: Sanja Junaković / Fotosekcija KSET-a)

Naravno da to u početku malo spusti atmosferu, no potom i digne s razvojem pjesama. Prva takva situacija bila je s pjesmom „Vampir“ koja u sebi donosi promjenu tempa (ali na onaj neočekivan ‘Denisovski’ način, kojim valjda uvijek natjera kolege glazbenike u publici da broje taktove i budu u dilemi je li u pitanju greška ili to tako mora biti dok čekaju da se patern ponovi i dokaže potonje). „Vampir“ posjeduje specifičnu hibridnu vožnju tempa koja podsjeća na „LA Woman“ The Doorsa, ali Klinika Denisa Kataneca ima taj svoj specifični i prepoznatljivi zvuk, tako da se tu može pričati samo o slučajnostima a ne o ciljanom rip offu, jer i taj Denisov „Vampir“ jednostavno mora ‘poletjeti’ i tempo ga prirodno mora pratiti. Ako se treba postaviti pitanje, ima li Klinika već sad spreman adut za budući singl s potencijalom hita, odgovor je potvrdan.

U ovom kratkom periodu svoj kultni status dobiva još jedna nova pjesma, a to je „Srećko“. Ta empatična pjesma o srpskom psu koji ne može u Hrvatsku jer ‘nema papire’ inspirirana stvarnim događajem na granici uspjela je nekako postati favorit dijela publike u kratkom periodu, obzirom da je prvi put bila izvedena prošle godine na koncertu u dvorištu Medike. Dakle, već dva buduća favorita od pet izvedenih pjesama je uistinu odličan prosjek koji govori u prilog tome da „Jada Jada“ unatoč svojoj zimzelenosti zasad nije na putu da postane uteg oko vrata Denisu Katanecu i bendu.

Klinika Denisa Kataneca u KSET-u (Foto: Sanja Junaković / Fotosekcija KSET-a)

Sudeći na osnovu sinoćnjeg nastupa, pjesme s tog albuma dobile su na fluidnosti i lakoći izvedbe, kao što su i koncertni akcenti već usavršeni – u smislu da bend zna da ‘može zastraniti u novo’ sve dok primjerice postoji nešto kao „Pejotl“ koji će potom raspjevati publiku. Jednostavno na talent se nataložilo iskustvo. Sav onaj minuli Denisov bendovski staž kroz Felon i Okanagan LTD došao je na svoje u Klinici kao cjelini i dobitnoj kombinaciji za njegov, općenito velik, poetski potencijal.

Dakle i ovog puta je terapija bila uspješna, a iz koncerta u koncert se pokazuje da ta terapija u smislu kontraindikacije razvija ovisnost. No to je jedna od rijetkih ovisnosti koja se svakako preporuča svakome tko misli da ovaj grad više ne može iznjedriti pjesnika.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X