Klinika Denisa Kataneca u Močvari – Defiblirator mrtvog srca

Klinika Denisa Kataneca sinoć je u Močvari predstavila svoju trenutnu postavu kao i svježe objavljeni album ‘Nikta Zorja’.

Klinika Denisa Kataneca u Močvari (Foto: Ivan Laić)
Klinika Denisa Kataneca u Močvari (Foto: Ivan Laić)

Karte u Klinici Denisa Kataneca ponovno su promiješane u odnosu na postavu koja je snimila album “Nikta Zorja” objavljen prije tek tjedan dana. Više nema Tene i njezinog violončela, umjesto nje kantautor Zvonimir Varga puni zvuk klavijaturom, a mladi Vinko Vujec koji je na albumu gostovao na kontrabasu pridružen je stalnoj postavi. Večer je započela downtempo DJ setovima kao uvodnim programom, što bi možda moglo iznenaditi prosječnog slušatelja nenaviklog na kontradikcije koje Kataneca čine time što jest. Za vrijeme tog uvodnog programa, publika se počela sramežljivo dovlačiti u klub na Trnjanskom nasipu u iščekivanju živog predstavljanja novog albuma koji u ovom kratkom razdoblju od objavljivanja već postaje jednim od najhvaljenijih domaćih albuma godine.

Ukratko, Denis nije razočarao. Pod hladnim plavim svjetlom bend je odsvirao (kratku) novu ploču u cijelosti, ali i sve ključne stavke dosadašnje karijere, kao što su “Pejotl” i “Cvijećeće” sa prethodnog službenog izdanja, te “Floriana” s ploče Okanagana i “Kosti” sa trećeg izdanja “Sveske bijednih” koje su izvedene na bisu. Dječja poema “Snjegopsić” koja zatvara “Niktu Zorju” hrabro je gurnuta u početak koncerta, naslovni singl se pokazao potencijalnom budućom koncertnom okosnicom, a na “U snijegu” publika se po prvi put odvažila na grupno pjevanje sa izvođačima tvoreći epizodu za dugo sjećanje sa sinoćnjeg koncerta.

Klinika Denisa Kataneca u Močvari (Foto: Ivan Laić)
Klinika Denisa Kataneca u Močvari (Foto: Ivan Laić)

U ovoj postavi Klinike Brane Norac se postavio kao Denisov pobočnik koji se izmjenjuje na gitari, klarinetu i pratećim vokalima kao svojevrsna okosnica novog zvuka. Dodavanje Varge na klavijaturama rezultiralo je dobrodošlom izmjenom aranžmana u smjeru nalik onome kako zvuče Tindersticks, a Vujec kontrabasom dodaje prirodnost zvuku puno opipljiviju nego što bi to bio slučaj da je u postavi standardni električni bas. Potpunost atmosfere postignuta je izvedbom hektičnih “Sjemenki”, pjesme koja otkriva sav potencijal što Kataneca kao pjesnika bolnog nemira, što Klinike kao benda koji taj nemir kanalizira kroz svirku poput konstantnih udaraca defibrilatora na našim malim mrtvim srcima.

Kao i svaki Katanecov koncert, i sinoćnji nastup bio je tobogan emotivnih šokova, fešta neveselosti i rijetke ljepote koja Denisa čini jednim od najiskrenijih i najkvalitetnijih, kad već ne i najpriznatijih kantautora na domaćoj sceni danas. Denis je već danas na putu za solo turneju po Mađarskoj i Srbiji, gdje je već dugo drag gost. Ako već niste, poslušajte “Niktu Zorju” i sljedećom prilikom nemojte propustiti nastup ovog benda uživo. Nitko na ovim prostorima nije ljepše opjevao tanku granicu između ljubavi i strave od našeg žalosnog Denisa.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X