‘Konačno smo pronašli pravi zvuk, sviranje opet ima smisla!’

Leut Magnetik se vraća! Suština je to kratkog razgovora koji se dogodio poslije njihova nastupa na Terraneo festivalu.

Gordan Tudor na pozornici Terranea (Foto: Tomislav Sporiš)

Splitski sastav Leut Magnetik uspio je proći put od elektro-pop senzacije do najveće misterije domaće scene. Nakon izvrsnih albuma „B612“ (2003.) i „Luet Magnetik“ (2005.), grupa koja je stekla zavidnu reputaciju i veliki broj poklonika, postala je samozatajna, gotovo nevidljiva prosječnom glazbenom konzmentu. Njihov povratak dogodio se na šibenskom festivalu Terraneo, gdje su nastupili na glavnoj pozornici na kojoj je, zbog bure, krov bio spušten iznimno nisko. „Odličan festival s velikim potencijalom“, rekli su nam članovi benda, Karlo Kazinoti, Vojin Hraste i Gordan Tudor, kad smo ih slučajno sreli nakon koncerta. Ispred Press centra Terranea poveo se neobavezan razgovor…

Vjerojatno vam krov pozornice nikad nije bio tako blizu…

Moguće. Mogli smo ga dotaknuti glavom, ali smo se zato osjećali sigurnima.

Nakon dva odlično primljena albuma i velikog medijskog hypea, Leut Magnetik se sakrio u mišju rupu. Namjerno ste utekli?

Da, utekli smo. Nismo mogli naći neki novi, drugačiji, naš zvuk. Prvi i drugi album bili su potpuno različiti, a nakon toga više nismo imali dovoljno uzbudljiv materijal koji bismo htjeli objaviti.

I što se sad događa, snimate nešto?

Snima se pomalo, sve radimo sporo, o svom vremenu i trošku.

Poznata je priča da ste odbili biti na naslovnici Glorije, što se vašem izdavaču nije nimalo svidjelo. Zašto ste toliko bježali od slave?

Pa takvu vrstu slave nikad nismo željeli. Najgore je izgrađivati svoju karijeru i popularnost preko prenapuhanih medijskih članaka. Nije nam nužno da moramo od glazbe preživjeti pod svaku cijenu. Bitnije nam je da budemo slobodni u onome što radimo, da nas nitko ne pritišće, niti da nas ograničava.

Jesu li Leuti posljednjih godina bili u raspadu ili to vrijeme shvaćate samo kao hibernaciju?

Bilo je razdoblje od tri godine kada se nismo kao bend nijednom okupili, jednostavno nismo mogli naći dovoljno dobar razlog za zajedničku svirku. To se promijenilo unazad nekoliko mjeseci. Leut Magnetik nikad nije bila grupa koja je previše nastupala niti nam je to bio cilj. Pisanje i izvođenje glazbe mora biti gušt, a ako se sve pretvori u biznis, više nema smisla. Zato smo sad puni pozitivne energije, dobili smo zvuk koji smo htjeli.

O kakvom se uopće zvuku radi?

Imamo gudače, prvi put je u bendu i gitarist… Ma čuti ćete uskoro…

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X