Kontroverzna pjesma Patti Smith uklonjena sa streaming servisa

Pogrdni izraz iz naslova u pjesmi se odnosio na autsajdere: ‘Outside of society, they’re waitin’ for me/ Outside of society, that’s where I want to be.’

Patti Smith “Easter”

“Easter”, treći album grupe Patti Smith, izašao je 1978. godine, a uključivao je pjesmu pod nazivom “Rock N Roll Nigger”. Smith je napisala pjesmu zajedno sa svojim gitaristom Lennyjem Kayeom, a u stihovima je naizgled upotrijebila rasnu uvredu da bi opisala autsajdere različitih rasa, a međi njima su Jimi Hendrix, Jackson Pollock, Isus Krist i “baka”.

Rolling Stone izvještava da je pjesma nedavno uklonjena sa servisa za streaming kao što su Spotify, Apple Music, Tidal i Amazon Music. Pjesma se još uvijek može naći na fizičkim izdanjima i downloadu.

U bilješkama uz ploču Smith je napisala da ta riječ “nije izmišljena za boju kože, već je napravljen da opiše KUGU. Riječ (umjetnost) mora se redefinirati – svi mutanti i novorođenčad rođena bez obrva i krajnika… svaki čovjek koji se proteže dalje od klasičnog oblika je nigger.”

Kako ističe Rolling Stone, pjesma je bila kontroverzna od trenutka kada je objavljena. Branila ju je kada je objavljena, ali i desetljećima kasnije. Često ju je izvodila uživo, iako je nije pjevala od 2019. godine. Obradili su je i razni izvođači kao što su Marilyn Manson i Courtney Love. Godine 1994. Trent Reznor ju je remiksirao za soundtrack filma “Natural Born Killers”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X