Korona inspiracija – hrvatski autori prijavili 45% više pjesama tijekom pandemijske krize

Vrijeme provedeno u izolaciji zbog virusa Covid-19 za hrvatske je glazbene autore očito bilo izrazito produktivno: služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja u periodu od sredine ožujka do sredine svibnja zaprimila je 2292 online prijave novih glazbenih djela. To je čak 710 pjesama ili 45 posto više u odnosu na isti period u 2019. godini.

(Foto: Ivan Gundić)

Iako sve više članova zadnjih godina redovito koristi online uslugu „Moj profil” na webu ZAMP-a, ovakav skok se može pripisati isključivo uvjetima u kojima su glazbenici očito „sređivali zaostatke” u prijavama djela, ali i intenzivno stvarali nove pjesme.

U odnosu na prošlu godinu, raste i broj glazbenika koji su se ZAMP-u javili kako bi potpisali punomoć za kolektivno ostvarivanje autorskih prava. Od početka 2020. godine, HDS-ovoj službi dao ju je 171 novi autor. Tako su se pridružili kreativnoj zajednici koja broji više od 10 tisuća članova Društva. Svima njima trebaju aktualne informacije o načinu ostvarivanja njihovih prava, budući da se društveni život i glazbena događanja pomalo, ali izvjesno, vraćaju u klubove i restorane, na pozornice, terase i trgove.

Zato će HDS ZAMP u petak, 29. svibnja, u 10:30 sati na svojim društvenim mrežama Facebook i YouTube predstaviti edukativnu prezentaciju INTRO, namijenjenu posebno autorima i glazbenicima mlađe generacije.

Riječ je o 15-minutnoj video prezentaciji koja će publiku upoznati s osnovama sustava kolektivne zaštite autorskih prava, načinom poslovanja ZAMP-a te dati uvid u, ponekad ne tako jednostavan, labirint glazbene industrije.

Koja sve prava pripadaju autoru, kako se raspoređuju autorski udjeli i zarada na pjesmama, kako se postaviti prema onim organizatorima koncerata koji se autorskih prava sjete tek nakon podmirenja svih drugih stavki ili ih izbjegavaju uopće uključiti u troškovnik, te kako ZAMP zna kada se nečije pjesme negdje emitiraju ili izvode – to su neka od 20-ak najvažnijih praktičnih pitanja na koje će odgovoriti prva ovakva prezentacija.

„Naši glazbenici su se fokusirali na kreativu i stvaranje novih djela i to je jedan od razloga za optimizam u ovim izazovnim vremenima. Porast broja novih članova u periodu bez koncerata i javnih nastupa pokazuje da većina glazbenih kreativaca, pa i izrazito mladih, prepoznaje sustav kolektivne zaštite kao pouzdan izvora prihoda od svoga rada. HDS ZAMP ulaže sve napore da naši članovi što manje osjete krizu poslovanja. Unatoč svim poteškoćama, sa zadovoljstvom mogu najaviti kako se lipanjski obračun malih prava (za drugu polovicu 2019. godine) uspješno privodi kraju te će honorari biti isplaćeni autorima po rasporedu i na vrijeme, u prvoj polovici mjeseca”, komentira Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, uz napomenu kako je nadolazeća prezentacija jedan od načina da služba ostane na usluzi članovima, u kojem god dijelu Hrvatske ili svijeta bili.

Prezentacija Intro će od petka u 10:30 sati biti dostupna na Facebook i YouTube kanalima HDS-a.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X