Košulja s krvlju Johna Lennona prodana za 31.000 funti

Premda se očekivalo da će postići cijenu od oko 7 tisuća, morbidni je anonimni kolekcionar na dražbi kupio košulju umrljanu Lennonovom krvlju za više od 30 tisuća funti.

John Lennon (Izvor_ Wikipedia)
John Lennon (Izvor_ Wikipedia)

Bijela košulja s do danas neopranim krvavim mrljama bila je u vlasništvu Jaya Hastingsa, conciergea u zgradi Dakota. Košulja je bila sastavni dio uniforme ovog čovjeka koji je radio na ulazu zgrade Dakota ispred koje je Lennon ubijen.

Hastings je bio na dužnosti tog kobnog 8. prosinca 1980. kada je Mark Chapman pucao na Johna Lennona i njegovu suprugu Yoko Ono koji su upravo ulazili u predvorje Dakote na putu do svoga stana. Hastings je prekrio Lennona svojim sakoom, a nešto od krvi nesretnog muzičara dospjelo je i na njegovu košulju, na prsa i rukave.

Hastings je navodno planirao zadržati košulju zauvijek, ali ju je nedavno ipak odlučio prodati na aukciji. Procijenjena je bila prvotno na oko 7 tisuća funta, ali je neočekivano dostigla čak više od četiri puta veću cijenu.

“Na košulji su vidljive krvave mrlje. Nekome će se to učiniti morbidno i odbojno, ali ipak je u pitanju komadić povijesti. Pitali smo se je li mračnjački i pogrešno prodavati takav artefakt, ali ja mislim da nije. Hastings ne eksploatira ovom prodajom Lennonovu smrt, on njome priča priču u kojoj je pokušao pomoći Lennonu u posljednjih nekoliko minuta njegova života”, izjavio je ovom prilikom Garry Shrum iz Heritage Auctions koja je posredovala ovu prodaju. Kupac je želio ostati anoniman.

Na ulazu u Dakotu i danas gore baklje u spomen Johnu Lennonu.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X