Kraftwerk izgubio parnicu za autorska prava

Sudski spor vrtio se oko dvije sekunde samplea ‘Metall auf Metall’ i trajao je punih 19 godina.

Ralf Hütter - Kraftwerk (Foto: Wikipedia)
Ralf Hütter – Kraftwerk (Foto: Wikipedia)

Kraftwerk je izgubio bitku za autorska prava na najvišem njemačkom sudu u sporu oko dvije sekunde bubnjarskog samplea, izvjestio je BBC. Ova je odluka pružila umjetnicima slobodu sempliranja malenih segmenata autorski zaštićene muzike, istovremeno priznavajući esencijalnu praksu sempliranja u hip-hop žanru.

Rasprava je započela prije gotovo dva desetljeća kada je Ralf Hütter iz Kraftwerka ustvrdio da je hip-hop producent Moses Pelham narušio intelektualno vlasništvo Kraftwerka sempliranjem “Metall auf Metall” (Metal na Metal) bez dozvole na pjesmi “Nur Mir” Sabrine Setlur.

Najviši njemački sud za neustavne pravne stvari 2012. presudio je u korist Kraftwerka, jer je Pelham upotrijebio sample unatoč namjeri da sam snimi isti zvuk. Odvjetnik obrane Udo Kornmeier žalio se na presudu njemačkom Vrhovnom sudu što je rezultiralo odbacivanjem prethodne presude.

Sud je u presudi argumentirao kako bi skladatelj trebao biti sposoban kreirati bez zabrane i financijskog rizika, zaključivši da je sempliranje stoga dopušteno dokle god se novo djelo direktno ne natječe s pjesmom koja je semplirana, te dok financijski ne ugrožava nositelja patenta. Ukoliko je utjecaj na upotrebu intelektualnog vlasništva zanemariv, umjetnička sloboda nadilazi interes vlasnika autorskih prava, rečeno je u presudi.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X