Kraj filmske vrpce – Paramount prestao s distribucijom filmova na 35 mm

U Los Angeles Timesu ovaj korak su s pravom nazvali historijskim, jer uistinu obilježava kraj jedne ere – kraj filmske vrpce.

  •  
  •  
Filmski kino-projektor - 35 mm (Foto: Wikipedia)

Paramount Pictures kao jedan od velikih holivudskih studija obavijestio je kinematografe kako je komedija s Will Ferrellom “Anchorman 2: The Legend Continues” zadnji film koji je u distribuciju otišao na filmskoj od 35 milimetara.

Za Oscara nominirani “The Wolf of Wall Street” redatelja Martina Scorsesea prvi film iz velikog studija koji je u distribuciju išao u potpunosti u digitalnom formatu. Kako piše Los Angeles Times čelni ljudi holivudskih studija imaja plan o kojem nitko za sada ne smije pričati, a taj je da se ubrza faza kompletnog prelaska na digitalni format u SAD-a, po mogućnosti do kraja 2014. godine.

“To je velika stvar”, izjavio je za LA Times Jan-Christopher Horak, direktor filmskog i televizijskog arhiva na UCLA i dodao: “120 godina je 35 milimetarska filmska vrpca bila glavni kino format za prikazivanje filmova. Sad smo svjedoci završetka te prakse. Nisam u šoku jer se to dogodilo, već sam u šoku jer se događa tako brzo.”

Iako su prethodnih godina 20th Century Fox, Disney i Lions Gate izdavali obavijesti kako će uskoro prestati s distribucijom na filmskoj vrpci, Paramount Pictures je prvi napravio taj historijski potez. Naime prošlo je više od deset godina otkad je Paramount krenuo s pomoći američkim kinima u zamjeni filmskih projektora s digitalnim sistemima za projekcije, što je svima počelo donositi uštede na troškovima dostave. Naime satelitski sistem za digitalno slanje filmova iz studija u kino dvorane košta manje od 100 dolara po filmu, naspram 2.000 dolara koliko košta izrada i dostava filma na 35 mm vrpci.

Svega 8 posto američkih kinematografa od njih ukupno 40.045 nema opremu za digitalne projekcije, tako da je očigledno kako nije riječ o nečemo što se događa iznenadno i što bi trebalo izazvati pomutnju, već je riječ o posljednjoj etapi široke i združene akcije ‘migracije’ s analognog na digitalni format koja traje posljednjih 15 godina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X