Kreatori ‘Stranger Thingsa’ optuženi za potpuni plagijat i krađu koncepta serije

Braća Duffer, kreatori Netflixove hit serije ‘Stranger Things’ optuženi su su za krađu koncepta popularne serije.

  • 6
    Shares
‘Stranger Things’

Godine 2012. filmski redatelj Charlie Kessler režirao je kratki film “Montauk” za koju navodi da je poslužila i kao više od predloška braći Duffer koji su potom ideju iz kratkog filma 2014. pretvorili u seriju.

TMZ izvještava  i da je Kessler bio šokiran kada je serija izašla i da je mislio da je “ideja umrla zajedno s njegovim kratkim filmom”. Tvrdi i da “Montauk” i “Stranger Things” dijele potpuno isti koncept u vladinim eksperimentima u malenom američkom gradiću.

Redatelj “Montauka” sada traži novčanu naknadu kao i “uništavanje svih materijala serije koji su pokradeni iz njegovog kratkog filma.”

Podsjetimo, kada je Netflix, u travnju 2015. godine, tek najavio da uskoro stiže “Stranger Things”,  kao projekt braće Duffer, ovaj je u začetku imao drugo radno ime, a to je radno ime bilo upravo “Montauk”.

Odvjetnik braće Duffer izbacio je izjavu u kojoj, između ostalog, stoji: “Tvrdnje gospodina Kesslera potpuno su beznačajne. Kessler nije imao nikakve veze sa stvaranjem ili razvojem serije. Braća Duffer nisu vidjela njegov kratki film niti su s njim razgovarali o bilokakvom projektu. Ovo je samo pokušaj da se zaradi na račun kreativnosti i napora drugih ljudi.”

  • 6
    Shares

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X