Kuća Muddyja Watersa postaje muzej

Kuća legendarnog šesterostrukog dobitnika nagrade Grammy, smještena u Chicagu, bit će pretvorena u muzej.

Čikaška kuća Muddyja Watersa spašena od rušenja i postaje muzej (Foto: Raymond Boyd / Getty Images – Universal Music)

Preuređena u ‘MOJO muzej’ u sklopu kuće će se nalaziti mala pozornica, studio za snimanje i prostor za druženje blues zajednice.

The National Trust for Historic Preservation dao je 50.000 američkih dolara za preuređenje kuće na broju 4339 u S. Lake Park Avenue u Chicagu kako bi se napravio ‘Muddy Waters MOJO Museum’. Potpora je došla kroz African American Cultural Heritage Action Fund i očekuje se da muzej bude otvoren unutar dvije godine.

Projekt je pokrenula Watersova praunuka Chandra Cooper, a muzej će biti priključen centru lokalne zajednice.

“Želja nam je podržati i starije umjetnike koji će moći nastupiti na maloj pozornici u sklopu muzeja, kao i to da mogu snimiti glazbu u studiju koji će se nalaziti u podrumu”, izjavila je Cooper za Hyde Park Herald objašnjavajući da je u podrumu bila prostorija za vježbanje u kojoj je Muddy Waters imao probe s glazbenicima.

Waters je kuću kupio 1954. godine i koristio je za probe sljedeće dvije decenije. Kuća je ubrzo postala omiljeno mjesto okupljanja brojnih glazbenika i zabavljača tadašnjeg vremena. Brojne noći su proveli u jam sessionima u podrumu, a Chandra Cooper navodi kako su mnoge legendarne pjesme nastale upravo u tom podrumu.

Nakon smrti blues legende 1983. godine, gradska uprava za graditeljstvo kuću je označila kao nesigurnu za boravak, a u posljednje vrijeme je bila predviđena za rušenje. “Novčana potpora došla je u pravom trenutku, ne samo kako bi spasili kuću, već i ponovno oživjeli ovaj legendarni prostor”, zadovoljno je izjavila Chandra Cooper.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X