‘Kultni petak’ u Kinoteci donosi ‘Frankenstein’ Andyja Warhola 3D

‘Kultni petak’ poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu. Unutar ove programske linije prikazuju se filmski naslovi koji su s vremenom izgradili vjernu sljedbu posvećenih štovatelja – mnoge od njih i po prvi puta nakon dugo vremena na velikome platnu.

‘Frankenstein’ Andyja Warhola 3D

Sinopsis filma glasi: Skriven u šumama Srbije nalazi se dvorac Frankensteina, baruna koji ima neobičnu opsesiju: želi stvoriti novu rasu ljudi koja bi slušala njegove naredbe. Barun skuplja dijelove svježih leševa kako bi stvorio prototipe novog muškarca i žene, čiji će potomci zavladati svijetom. No reproduktivni poriv njegove aktualne kreacije nisu mentalno dorasli barunovim ambicijama, stoga Frankenstein kreće u potragu za novim donorom glave – muškaracem kojem će libido biti na mjestu, a koje će uz to imati i ‘savršen srpski nasum’.

Andy Warhol i Paul Morrissey obilježili su avangardnu i underground filmsku scenu šezdesetih nizom radikalnih naslova u kojima su predstavili sasvim nov koncept filmskog vremena, trajanja i prikaza kontrakultrnih i supkulturnih identiteta na velikome platnu. A nakon što su postigli zapaženi uspjeh dugometražnim filmovima kao što su “Djevojke iz Chelsea” (1966) te glasovitom trilogijom “Flesh” (1968), “Trash” (1971) i “Heat” (1972), bilo je pitanje vremena kada će se okušati i u nekom komercijalnijem projektu.

‘Frankenstein’ Andyja Warhola 3D

Prilika se pojavila početkom 1970-ih u Italiji, zemlji u kojoj je bujala umjetnička i eksploatacijska (hiper)produkcija, a u kojoj su slava (i ozloglašenost) tandema Warhol&Morrissey bili dovoljni da od glasovitog filmskog producenta Carla Pontija osiguraju ugovor ne za jedan, nego za dva filma.

Tako su nastali “Frankenstein” (Flesh for Frankenstein, 1973) i “Dracula” (Blood for Dracula, 1974), remek-djela campa i neukusa, snimljena rame uz rame i uz relativno skroman budžet. Nedostatke proračuna dečki su višestruko nadoknadili entuzijazmom kojim su svoje filmske slike nakrcali grudima, guzovima i iznutricama koje su – zahvaljujući tada ponovno popularnoj tehnologiji 3D-a – skakali u lice zatečenoj publici. Za specijalne efekte bio je zadužen Carlo Rambaldi, genij filmske prostetike koji je za svoj rad na filmovima “Alien” (1979) i “E.T.” (1984) nagrađen Oscarima za specijalne efekte.

‘Frankenstein’ Andyja Warhola 3D

Pa iako je Warholov doprinos projektu u praksi bio sveden na povremeni posjet setu i poneki zijev u montaži, njegovo ime uvelo ga je u kina diljem svijeta, a film bez daljnjega sadrži blazirani humor i cinizam njegovih ranijih strukturalnih i igranih eksperimenata. Glavne uloge odigrali su već kultni gosti Tvornice te Warholovih i Morrisseyevih uradaka: Udo Kier i Joe Dallessandro, a za glumačku kreaciju čudovišta zaslužan je glumac srpskog podrijetla – Srđan Zelenović, vlasnik famoznog nasuma.

Frankenstein Andyja Warhola već je za premijere zaradio kultni status, postavši popularnim gostom ponoćnih projekcija. Zbog scena golotinje, seksa i erotiziranog trančiranja tijela u mnogim je zemljama zabranjivan za maloljetne gledatelje, a nerijetko je prikazivan u verzijama osakaćenijima od leševa na barunovom stolu.

U Kinoteci u sklopu Kultnog petka (25. veljače u 20:00 sati) prikazat će se integralna, friško restaurirana inačica Frankensteina, u njegovoj anarhično raskalašenoj 3D perverziji.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X