‘Kurt Cobain: Montage of Heck’ – putovanje kaotičnim umom rock božanstva

Kao ikona rocka i jedan od posljednjih velikih glazbenih karizmatika koji su imali moć utjecati na cijelu generaciju, Kurt Cobain je osoba koja nas i 20 godina nakon smrti uspijeva iznenaditi novim detaljima iz svog života, a ‘Montage of Heck’ baca svjetlo na vjerojatno najvažniji segment cijele priče oko Nirvane: fantastično kaotičan Cobainov um.

'Kurt Cobain: Montage of Heck'
‘Kurt Cobain: Montage of Heck’

„Suhe činjenice“ o grungeu i utjecaju koji je on imao na mladež ranih 90-ih godina prošlog stoljeća dobro su poznate čak i onima čiji afiniteti ne idu u tom smjeru. Na kraju krajeva, radilo se o vrlo moćnoj glazbenoj struji koja je na obalu izbacila nekoliko uistinu kvalitetnih bendova te profilirala jednu od najvećih rock ikona u povijesti, osobu čija je čudesna karizma tjerala mase vjernih obožavatelja da shvate svoju pripadnost generaciji X i da pokažu svoj otpor i prkos prema onima koji su od njih stvorili izgubljene ovce, u gotovo svakom pogledu unikatnog i neobjašnjivo utjecajnog Kurta Cobaina. „Montage of Heck“ donosi priču upravo o tom mladiću i o košmaru u njegovoj glavi koji je iznjedrio glazbenu revoluciju, ali i uzrokovao prerani odlazak.

I dok se većina dokumentaraca o Nirvani i Cobainu bavi praćenjem njihova rada i utjecaja koji su imali na sam grunge pokret i cijelu njegovu generaciju, „Montage of Heck“ se provlači debelo iza kazališnih kulisa mitologije koja se kroz proteklih 20 godina stvorila oko tog ikonskog benda te rovari duboko po kaotičnim labirintima uma njegova frontmana. Prateći lik i djelo Kurta Cobaina od samog početka njegova života, redatelj Brett Morgen radi kolaž osobnosti jednog umjetnika koji je samo želio biti voljen i pripadati nekome i nečemu, imati obitelj, stvarati i biti spreman ,te je u isto vrijeme sustavno radio na tome da svaki pomak na tom planu sabotira i uništi. Zapravo se radi o biografiji klasičnog genijalnog destruktivca, osobe koja ima to oruđe da ispuniti sve svoje snove, ali je gotovo bolno svjesna činjenice kako uloga koju igra mora biti ona patnika, izmučene duše i čovjeka koji nikada ne može biti sretan jer time automatski prestaje biti ono što jest.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=4kUK-5mbuK0[/youtube]

Koristeći fotografije, video snimke (od kojih mnoge ekskluzivne, poput onih koje prikazuju disfunkcionalni odnos Cobaina, Courtney Love i njihove kćerke) i audio materijale Morgen brzim i frenetičnim rezovima i stalnim miješanjem različitih audio-vizualnih izvora pokušava rekreirati Cobainov tok misli, vjerojatno zamišljajući njegov kreativni proces (a Cobain je navodno stalno nešto izmišljao i stvarao) kao neprekidnu tripoidnu kakofoniju s kojom je bilo nevjerojatno teško živjeti. Kao posebno efektan element tu ističu se dijelovi iz raznih Cobainovih dnevnika, bilježnica, bilješki, nasumičnih natpisa i crtarija koji prije svega daju perspektivu čovjeku iza mita i to u onom periodu kada još nije bio poznat. Zanimljivo je, primjerice, promatrati sam proces nastanka imena Nirvana ili recikliranje jednih te istih mračnih tema kroz depresivne rečenice i komade rečenica koji na kraju dovode do lirike nekih od Nirvaninih najvećih i najznačajnijih hitova ili pak pratiti sistematični gubitak zdravog razuma u nekom od mnogih heroinom induciranih delirija.

No, koliko god ovo bio introspektivan i originalan biografski prikaz, toliko zna biti iznimno naporno i vrlo zbunjujuće pratiti što se točno događa. Slabiji će poznavatelji djela i života Kurta Cobaina tako imati dosta velikih problema sa shvaćanjem što je točno što, tko to govori, čiji su to rukopisi, čije skulpture i kako se sve to uklapa u neku širu sliku. Tako je sam segment u kojem se malo pomnije obrađuje legendarna Cobainova kazeta „Montage of Heck“ (koju je složio od mnoštva različitih snimaka) pretrpan slikama, zvukovima i distorziranom bukom te je uz sve to pomiješan s animacijom (ne Cobainovom, već onom tvoraca dokumentarca) i poprilično neshvatljiv svima nama koji nismo žestoki fanovi benda. A ovakvih je situacija ima uistinu mnogo! Tu donekle pomaže ubacivanje segmenata intervjua s nekim bitnim ličnostima iz Cobainova života, poput oca i majke, prve djevojke, Courtney Love i Krista Novoselica koji daju određeni kontekst nekim događajima (iako je vjerodostojnost njihovih svjedočanstava prilično upitna, pogotovo majke Wendy koja je vrlo kontradiktorna), ali je i dalje previše kaotično za pohvatati sve konce te na mahove čak i mučno za pratiti. Ponavljam, sasvim sam svjestan kako je to i bio Morgenov cilj, ali da mi baš skroz paše, to nikako ne stoji. Takvo nešto jako dobro funkcionira u eksperimentalnom filmu, ali u slučaju dokumentarca su hektični odabiri uvijek vrlo veliki rizik.

Dobar dokumentarac je onaj koji će biti zanimljiv, shvatljiv i poučan kako onima koji su dobro upoznati s materijom, tako i totalnim laicima. „Montage of Heck“ pak daje mnogo više materijala fanovima koji u svojoj potrazi za svim „nirvanističnim“ napokon otkopavaju nešto uistinu svježe i stimulativno te nešto što će biti još jedna stepenica pomoći u shvaćanju njihovog prerano preminulog idola. Što se tiče audio-vizualnog nereda, činjenica kako je Kurt Cobain sam po sebi u bilo kakvom „agregatnom stanju“ nevjerojatno karizmatičan lik svakako pomaže da on ipak bude dovoljno probavljiv, a koliko će netko uživati u vožnji ovisi samo o tome koliko je spreman prihvatiti tešku baražnu paljbu informacijama.

Ocjena: 7/10

(HBO Documentary Films, Primary Wave Management, Public Road Productions; 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X