Kurt Cobain ‘Montage of Heck’ – solo album ili ukradene misli?

Punim imenom ‘Montage of Heck: The Home Recordings’, soundtrack novog dokumentarca o Kurtu Cobainu proglašen je njegovim ‘prvim solo albumom’.

Kurt Cobain – Montage of Heck

Objavljivanje neobjavljenih/pronađenih/skrivenih/izgubljenih snimaka standardna je diskografska prevara, koja svoj izgovor pronalazi u činjenici da je autor mrtav, da ugovorno duguje još jedan album a nema inspiracije za novi, da su blagdani pred vratima ili je, pak, u pitanju stara dobra pohlepa. Uostalom, nepravedno je to i prema samim autorima koji svoje „neobjavljene snimke“ s razlogom nisu objavljivali. Jednostavno nisu bile dovoljno dobre.

Ovoga puta izgovor je dokumentarac. „Montage of Heck“ redatelja Bretta Morgena, izazvao je oduševljenje publike i oštru kritiku Cobainovih intimusa, a nuspojava je prvi solo album Kurta Cobaina. Cobain vjerojatno ni mrtav kakav već jest ne bi pristao na ovakvo izdanje, pogotovu što je nevjerojatno pretenciozno „Montage of Heck: The Home Recordings“ nazivati „solo albumom“ ili kompilacijom „neobjavljenih pjesmama“. Niti je to album, niti su to pjesme. Riječ je o glasnim razmišljanjima od kojih je samo nekolicina kasnije prerasla u „prave“ pjesme.

S druge strane, radi se o kolekcionarskom dragulju, trinaest izvornih glazbenih skica koje su, u ovakvim verzijama, rijetko ili nikako objavljivane. Morgen je na raspolaganju imao preko 200 sati materijala snimljenog na audio-kazetama, na kojima Kurt u osami sklada, ekperimentira, svađa se sam sa sobom, mumlja, improvizira i, ukratko, radi na autorskom sebi. Kućni snimci, koji upravo tako i zvuče, pružaju odličan uvid u proces stvaranja, a iako se sa sigurnošću ne može datirati nijedan od ovih zapisa (najstariji je navodno još iz 1987.), sasvim se jasno mogu razdvojiti rani i kasniji radovi, drugim riječima vidljiv je napredak u sviračkom i stihoklepačkom smislu.

The Yodel Song – jodlanje i mumljanje praćeno s tri akorda na akustičnoj gitari. Uključuje i štimanje žica i Cobainov zaključak da je gitara „pokvarena“.

Been a Son – klasična unplugged Nirvana. Kraća verzija od one koja se pojavila na kompilaciji „Incesticide“.

The Happy Guitar – iznenađujući folk instrumental. Naglo prekinut.

Clean Up Before She Comes – smislena i dorađena, sa „suhim“, otkucavajućim trzajima bass žica na gitari. Produžena demo verzija pojavila se na kompilaciji „With the Lights Out“, a nekoliko mjeseci prije Cobainove smrti snimljena je i konačna studijska verzija, koja do danas nije objavljena.

Reverb – stoner-rock instrumental, pokusna vježba za iživljavanje na wah-wah pedali.

You Can’t Change Me / Burn My Britches / Something In the Way – distorzirano uglazbljivanje Cobainovog unutarnjeg ludila s prekrasnom „Something in the Way“ završnicom, koja je 1991. zaključila „Nevermind“.

Scoff – pola minute uglavnom ničega.

Desire – melodična, otpjevana falsettom, puna potencijala.

And I Love Her – dragulj ovog izdanja, Beatlesi dobro zvuče tko god da ih izvodi.

Sappy – nikad objavljena verzija, koja u sebi krije i riff iz „Heart-Shaped Box“. Smiren, neafektiran, inspiriran Cobain u najboljem izdanju.

Letters to Frances – instrumental, pomalo raštiman i nedorečen.

Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle – duža verzija jednog od zgoditaka s albuma „In Utero“.

She Only Lies – suicidalan u tekstu, turoban u prebiranju po bass gitari, još jedan klasični Cobain.

Je li albumom „Montage of Heck: The Home Recordings“ uspostavljena nova granica apsurda u eksploataciji lika i djela pokojnih rock ikona ili se radi o bitnom komadiću nepoznate glazbene povijesti, odlučit će svatko za sebe. Oni koji čuvaju svoje stare kazetofone, „Montage of Heck“ mogu nabaviti i na kazeti.

Ocjena: Ne(pr)ocjenjivo

(Universal, 2015.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X