Kurve ‘Jedna mladost jedan ep’ – šestominutni čemer

Zagrebački sastav Kurve se na svom prvom izdanju nakon pauze zvane korona javio izdanjem koje je neobično u formi, dok u sadržaju konvencionalno podcrtava glavne dileme nove generacije.

Kurve ‘Jedna mladost jedan Ep’

To je bijes usmjeren prema sebi, prema vlastitim slabostima, prema vlastitoj nemogućnosti da se prilagodi novonastaloj situaciji. „Ja sam pištolj na vodu u svom ratu za slobodu“ zaurlat će Kurve očajnički na ovom EP-ju koji se sastoji od jedne pjesme, koja je pak sastavljena od nekoliko, klasičari bi rekli – stavaka, a rockeri i punkeri bi takvoj formi dali etiketu „punk mini opera“.

Dakle, EP se sastoji od jedne pjesme, koja je više od jedne pjesme, ona je šestominutni ep o mladosti i EP o mladosti. Centralna tema je izgubljena, depersonalizirana mladost, s ljubavlju prema drugoj osobi koja tek olakšava egzistencijalnu bol, ne donosi mir, nego samo smanjuje unutarnji nemir i produljuje egzistencijalnu agoniju. Naslov parafrazira uvodni stih iz pjesme Josipe Lisac „O jednoj mladosti“.

Kurve u svom izričaju ne štede ni sebe ni druge, posjeduju naramak Štulićeve žestine, oštrine, možda čak i paranoje koje je najpoznatiji Johnny u Zagrebu često i vješto pakirao u svoje pjesme. S glazbene strane glavni forte Kurvi je intenzitet u izvedbi, a treba spomenuti i zanimljive melodijske prijelaze s jednog stavka na drugi. Ukupan dojam je dovoljno dobar da zadovolji punk rock publiku s jakim želucem i dovoljno sugestivan da na pjesmu Hladnog piva „Nije sve tako sivo“ odgovorite sa: „Ipak jest“.

Ocjena: 6/10

(Dostava zvuka, 2020.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X