LADO Electro u Vintage Industrialu – nepresušno vrelo domaćeg folklora

Predstavljanje drugog albuma LADO Electro projekta Hrvoja Crnića Boxera i Borisa Harfmana Harija izazvalo je poveći interes publike u utorak u Vintage Industrialu.

  • 16
    Shares
LADO Electro u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Vintage Industrial Bar bio je krcat u utorak, a Ladarice su uskomešale energiju prisutnih svojim vokalnim izvedbama i svako malo dovodile do euforije. I dakako time po tko zna koji put u povijesti tog uglednog ansambla dokazale koliko može biti moćan naš folklor.

LADO Electro u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Upravo objavljeni album „LADO Electro 2.0 Memorabilium“ kao najveći adut nudi poseban fokus na vokalni izričaj, a u tom svjetlu je protekao i promotivni koncert. Dakako i u vizualnom smislu se pazilo na detalje, od kostimografije članica i članova ansambla koji su se često izmjenjivali i držali pozornost prisutnih tom dinamikom događanja na pozornici, preko Hrvoja Crnića Boxera i Borisa Harfmana Harija koji su također bilo obučeni u mornarske majice, pokladnih maski na pozornici, pa do projekcija na video zidu iza njih. U biti činilo se da su jedino te projekcije najslabija karika, jer su funkcionirale kako treba u ozračju kad su se na njima prikazivali pejzaži primorskog i dalmatinskog krša, a manje kad se posezalo za party motivima ‘digitalnih turbulencija’ i snimkama miks pultova. No u konačnici, gotovo dvosatni nastup svakako je držao tenziju prisutnih.

Hrvoje Crnić Boxer (Foto: Zoran Stajčić)

Boxerov i Harijev ‘digitalni potpis’ može se okarakterizirati kao decentna minimalistička intervencija. U većini pjesama drže samo pozadinsku zvučnu kulisu, a namjera da upumpaju party ritam gotovo je bila minimalna i ostavljena za sam kraj kada se u neku ruku i očekuje krešendo događaja, a također su izbjegli igranje s auto-tuneom, te ostavili vokalne izvedbe pjevačica u originalnom ruhu.

LADO Electro u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Dakako, u takvoj ‘podjeli karata’ Ladarice su držale najznačajnije adute na koncertu u Vintage Industrialu, bilo da je riječ o zbornim ili solo izvedbama. Može se samo u superlativima govoriti o sukusu njihove točne izvedbe, snage glasnica i uloženih emocija. Čista epika koja je kulminirala zbornom izvedbom pjesme „Lepi valcer“, inače odabrane kao posljednji singl, a potom i na bis izvedenom „1 pura 2 pandura“, koja je posebno razbuktala reakciju publike.

LADO Electro u Vintage Industrialu (Foto: Zoran Stajčić)

Ako se po jutru poznaje dan, nije teško zaključiti da će LADO Electro u ovoj formaciji izmamiti ovacije gdje god se u skorašnjoj budućnosti popnu na pozornicu.

  • 16
    Shares

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh