Laibach najavljuje suradnju s iranskim skladateljima

‘Alamut’ će ove jeseni debitirati u Sloveniji.

Laibach – Wir sind das Volk u Lisinskom (Foto: Vedran Metelko)

Laibach je najavio veliko novo djelo koje će proizvesti u suradnji s nizom iranskih skladatelja. Nazvano “Alamut”, djelo je nadahnuto pričom iz Perzije iz 11. stoljeća koju je prepričao slovenski pisac Vladimir Bartol u romanu objavljenom 1938. godine. Izvorna priča bila je o perzijskoj borbi protiv invazija kršćanskih križara u srednjem vijeku, a prepisana je u kontekstu otpora fašizmu u Europi prije Drugog svjetskog rata.

Glazbu za “Alamut” napisali su iranski skladatelji Idin Samimi Mofakham i Nima A. Rowshan, koji su radili s Laibachom i slovenskim skladateljem Lukom Jamnikom. Laibach je tri puta putovao u Teheran kako bi radio na djelu, što je uključivalo dugotrajne razgovore o miru i umjetnosti s iranskim ministarstvom kulture. “Ovo je vrlo težak projekt jer se većina temelji na diplomaciji”, rekao je Ivan Novak iz Laibacha na londonskom predstavljanju
“Alamuta”. “Rekli smo da je umjetnost diplomacija koja zahtijeva fanatizam, a to je upravo ono što mi radimo. Diplomacija danas postaje važan dio naših projekata, živimo u vrlo složenim vremenima”.

“Alamut” će debitirati u bivšem križarskom dvorcu u Ljubljani 5. i 6. rujna. Simfonijskom orkestru RTV Slovenije na nastupima će se pridružiti vokalna skupina Human-Voice Ensemble iz Teherana, ženski zbor Gallina i AccordiOna, ženski harmonikaški orkestar koji će biti praćen dodatnim harmonikašicama. Čak 200 glazbenika dirigirat će iranski dirigent Navid Gohari, a ako dobije dopuštenje, plan je da se 2023. godine održi nastup u Teheranu s lokalnim orkestrom.

Dajući pozadinu priče o Alamutu, Laibach i njihovi partneri u a/političkoj organizaciji izdali su izjavu u kojoj stoji: “Središnji lik je Hassan-i Sabbāh, karizmatični vjerski i politički vođa Nizari Ismailita i osnivač misteriozne vojne formacije poznati kao Asasini, čijeg se imena i danas plaši i poštuje. Hassan-i Sabbāh je samoproglašeni prorok koji vodi sveti rat protiv Seldžučkog carstva iz svog zrna – dvorca Alamut.” Ivan Novak iz benda je dodao da je u Sloveniji priča postala metafora borbe protiv fašizma.

Alamut će biti i temom dokumentarnog filma Saše Podgoršeka, koji je 2006. snimio film “Divided States Of America” za turneju Laibacha.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X