Laka: Ja bih ponovio Eurosong, ali sestra kaže da ne bi, pa eto možda ja odem sam kao Laka Madafaka

Elvir Laković Laka vraća se u Zagreb, gdje će 30. rujna u klubu Sax! održati koncert. S poznatim sarajevskim glazbenikom protresli teme diskografije i interneta, zatim koji su njegovi recepti za probavne smetnje naroda i narodnosti, kao što je Eurosong, na kojem je prije devet godina dospio na 10. mjesto pjesmom ‘Pokušaj’, bio neizostavna tema.

Laka, Lela i bend

Ne znam kakva je bila situacija na domaćem terenu, ali u Hrvatskoj nakon objavljivanja albuma „Stvorenje“ kao da si propao u zemlju. Od gostovanja u KSET-u prošle godine i posebice ovo ljeto nakon nastupa na Ferragosto Jamu i Summer Love Festu, te skorašnjeg koncerta u Saxu čini se da si opet u formi. No što se događalo tih 5-6 godina nakon „Stvorenja“? Zar je moguće da su hrvatski promotori zaboravili na tebe?

Laka: Pa svirali smo cijelo vrijeme pogotovo kad sam našao novi bend iz Makarske, radili smo nove pjesme imali smo pet novih singlova i jošdva spremna, a u pripremi je novi spot. Sad sa novim bendom smo u najboljoj formi do sada. Ne znam za promotore, ali nismo imali menadžera u Hrvatskoj, jedini menadžer je sestra Lela.

Čini se da si svu pažnju usmjerio na singlove i video spotove. Jesi li izašao iz diskografije i koje je tvoje mišljenje o diskografiji danas?

Laka: Ne znam ništa o diskografiji od kako je internet glavni izvor muzike u svijetu, naši fanovi nas prate i znaju sve nove pjesme, a u medijima nas ima uvijek kad izbacimo nešto novo, a upravo ide nova pjesma i spot.

Zanimljiv je tvoj fokus na digestivni trakt u novim pjesmama kao što su „Malokrvna“ i „Gasovi“. Otkud dolazi ta vrsta inspiracije?

Laka: Sve mi je inspiracija. Vjerovatno ću preći uskoro i na ostale organe u čovjekovom tijelu kao što su zubi, skočni zglob, jetra, kralježnica, mozak je već bio, a mislim da je srce previše eksploatisano tako da ću slomljeno srce zaobići.

„Ja imam pet minuta vremena da spasim tebe iz tog plemena“ pjevaš u pjesmi „Životinje“. Taj uvodni stih držim ključnim kao objašnjenje za puno toga. No zanima me kakvo je tvoje viđenje situacije na terenu. Opuštamo li se brzo na koncertima ili nam treba više od pet minuta vremena?

Laka: Mi smo već na samom početku koncerta opušteni tako da i naša publika utone u zvuk zajedno sa nama. Uvijek se iznenadimo kad publika zapjeva neku našu novu pjesmu.

Ima li uopće više dovoljno opuštenosti, općenito gledano?

Laka: Na našim koncertima ima, ali zavisi sve od mjesta u kojem sviramo, u većim gradovima je uvijek najbolje.

Kakvu bi terapiju propisao narodima i narodnostima, obzirom da ima puno probavnih smetnji?

Laka: Ako bi prestali gledati dnevnik i apsorbirati svu negativnost mislim da bi se prestali plašiti i konačno posmatrati život kao konstantnu radost.

Kako iz današnje perspektive gledaš na nastup na Eurosongu?

Laka: Bilo je divno iskustvo, ali nismo znali iskoristiti to na pravi način. Sada je to totalno drukčija muzika, ali na zadnjem Eurosongu je pobjedila jedna divna prirodna pjesma tako da možda se taj spektakl vrati onome zbog čega je nastao, pjesmi.

Je li i tebe u nekom trenutku snašlo ono „prokletstvo Eurosonga“ padanja u zaborav?

Laka: Popularnost nam je opala, ali bilo je i razumljivo. Mada smo se vratili donekle sa pjesmom “Brko”. Mislim da popularnost zavisi od stalne prisutnosti na sceni.

I bi li opet sve ponovio, ili ne?

Laka: Ja bih ponovio, ali sestra kaže da ne bi, pa eto možda ja odem sam kao Laka Madafaka. Ali naša država nema novca za Eurosong tako da se to neće desiti.

Koji je tvoj recept za držanje dnevno-političkih horora izvan tvog života, ili samo ne želiš njima zatrovati svoje pjesme?

Laka: Ne gledam to na TV i nemam internet doma. U nekoliko pjesama sam već govorio o toj surovoj politici, ali svojim veselim riječima. Mislim da je inspiracija beskonačna i da mi to i ne treba.

Sanjaš li i dalje bolji svijet?

Laka: Prije sam mislio da je moguće promijeniti svijet, ali sam samo trebao promijeniti način na koji posmatram svijet. Kad promjeniš pogled na svijet, svijet se mijenja.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X