Laka u KSET-u – (Još jedan) povratak zaboravljenog asa

Zagrebački klub KSET od početka godine proslavlja svoj 40. jubilej organiziranjem koncerata najjačih imena s urbane scene, kako Hrvatske, tako i regije. Posebno pohvalno je što su se sjetili Elvira Lakovića – Lake, već pomalo ‘zaboravljenog asa’ koji je nastupom u petak itekako potvrdio svoju vrijednost i kvalitetu.

Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)
Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

„Hvala KSET-u što me se sjetio“, izjavio je Laka sinoć pred punim klubom koji ga je uistinu dočekao s oduševljenjem. Jest da je u istom klubu nastupio i prošle godine, ali kad je riječ o Zagrebu, drugi koncertni prostori ga baš pretjerano ni ne primjećuju. Nekadašnjeg glazbenog predstavnika Bosne i Hercegovine na Eurosongu za kojeg se nakon jako dobrog plasmana te 2008. činilo da je munjevito osvojio regiju svojim originalnim nadrealnim popom (kako ga je sam prozvao), ipak je bilo snašlo tzv. „prokletstvo Eurosonga“, a to je jednako tako munjeviti pad u zaborav, bar kad je riječ o Hrvatskoj.

Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)
Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Zabljesnuo je tada i osvojio simpatije pjesmom „Pokušaj“, no cijeli taj cirkus nikad nije bio Lakin par rukava, dapače, čak možda i stanputica. Svega godinu dana prije, 2007., krenuo je ‘organski’ proboj Lake albumom „Zec“ (Menart) koji je uistinu bio zapažen među  neestradnom publikom prema kojoj ovaj pjevač gravitira. Pjesme poput „Međed“, „Piškila“, „Glup“, „Džemper“ i „Vještica“ bile su jako dobro prihvaćene, a iako su se činile gotovo dječje banalne bilo je jasno da je Laković umjetnik od (novog) formata – čovjek koji bez problema može pomiriti i najšašaviju misao sa šarolikim glazbenim izričajem u kojem je miješao, disco, novi val, britpop, psihodeliju… dakle što god bi mu došlo pod ruke (ili na pamet) i od toga radio originalne glazbene mutacije u kojima je uvijek bilo i osvježavajućih elemenata iznenađenja, kao da nije riječ o pjesmama, već o minijaturnom teatru. Čak je i svojim drugim albumom „Stvorenje“ u kvalitativnom smislu napravio dobar korak naprijed, ali je taj album mnogima prošao ‘ispod radara’.

Laka i Lela u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)
Laka i Lela u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

No Laka se ipak pokazuje igračem na duge staze. To je dokazao i u petak u KSET-u. Njegov naizgled benigni smisao za humor puno je dubljeg karaktera i nije samo ovlaš primijećivanje sitnica koje nas okružuju, a da se ne govori koliko korespondira s pjesmama koje je izvodio. Uistinu je širio ljubav kao političko uvjerenje, ne samo u pjesmi „Stvorenje“ koja počinje tim stihovima, već cijelim koncertom osmišljenim kao glazbeno edukativna slikovnica za homo sapiensa ovih prostora od sisanja mlijeka, razmnožavanja, ljubavi, pa do raznih „Brka“ i „Međeda“ koji su zaposjeli gradove, tj urbane i kulturne sredine, da bi na kraju koncerta publici koja je tražila bis dobacio: „Bit će još, ali u Sarajevu. Pa dođite kod nas u Sarajevo na nacionalizam, korupciju i ćevape“. Možda je tek tu bilo jasno koliko je tijekom cijelog koncerta bila jaka ta njegova magija ljubavnog političkog uvjerenja kad je tim riječima naglo strgnuo koprenu lirike i opet sve prisutne vratio u realnost, jer ako izuzmemo slabiju kvalitetu ćevapa, i ovdje nas okružuju ‘dovoljno kvalitetni’ korupcija i nacionalizam. Čak je i bis nekako išao u tom smjeru s dvije oproštajne „Malo sam se razočarao“ i „Sanj’o“ sa zapečenim refrenom „Ružno sam sanjao“ za laku noć.

Lela i Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)
Lela i Laka u KSET-u (Foto: Zoran Stajčić)

Za snažan dojam adrenalinom nabijenog koncerta, koji je i ovog puta ostavljen, svakako se ne smije ne spomenuti Lakinu sestru Lelu, koja je toliko kvalitetan side-kick da joj u ovom trenutku nema premca, jer show bez nje koja izgleda kao da je teleportirana iz 80-ih sa špice disco partyja njujorškog Studija 54 ravno na pozornicu ne bi imao tu snažnu dimenziju da je Laka kojim slučajem jedini istureni član. Prateći bend kojeg je Laka predstavio kao makarske i tučepske iznajmljivače soba, apartmana i probušenih jahti po povoljnim cijenama, definitivno je odradio svoj dio posla kako treba, a čak su na „Međedu“ otišli u uspješne improvizatorske vode. Š

to drugo reći, nego hvala KSET-u još jednom na Laki.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X