Lars Von Trier više neće davati intervjue i javno istupati

Danski redatelj pismeno je izvijestio kako više neće govoriti u javnosti nakon što je imao neugodnosti s francuskom policijom zbog izjava vezanih uz Adolfa Hitlera.

Lars Von Trier snimljen 2000. na Cannes Film Festivalu (Foto: Wikipedia)

Lars Von Trier prekršio je francuski zakon nakon što je na Cannes Film Festivalu iznio svoje opservacije o njemačkom nacističkom vođi iz Drugog svjetskog rata. U posljednjoj pisanoj izjavi naveo je kako ne posjeduje vještine da se izrazi nedvosmisleno, te je dodao kako će se u budućnosti suzdržavati od svih javnih izjava i intervjua.

U svibnju ove godine bio je izbačen s gala večeri francuskog filma nakon što je na tiskovnoj konferenciji dao izjave o Adolfu Hitleru, koje su nedvosmisleno protumačene kao njegovo simpatiziranje diktatora.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=LayW8aq4GLw[/youtube]

„Ja razumijem Hitlera, ali mislim da je učinio neke krive stvari, apsolutno. Ali mogu ga vidjeti kako sjedi u svom bunkeru. Mislim i razumijem čovjeka. On nije bio „dobar dečko“, ali ga razumijem i suosjećam s njim“, izjavio je tada Von Trier.

Ono što je uslijedilo bila je izjava organizatora Festivala kojom je danski redatelj proglašen nepoželjnom osobom. Tako je u najkraćem vremenskom roku od uglednog gosta postao persona non grata. Von Trier je prihvatio kaznu, ali je kasnije pismenim putem izjavio kako nije antisemit i da nema rasne predrasude, kao što nije ni nacist.

Glumica Kirsten Dunst koja je u Cannesu zajedno s Von Trierom predstavljala njegov posljednji film „Melancholia“ izjavila je za The Guardian kako snimku kontroverzne tiskovne konferencije i danas teško može pogledati. „Možete vidjeti moje lice. Gušila sam se jer sam gledala kako mi prijatelj priređuje šok. Izgovorio je grozote u sobi prepunoj novinara. Dobio je neprimjereno pitanje i on je od toga valjda krenuo napraviti vic. Samo što se nitko u sobi nije smijao, a on je nastavio pričati i sve dublje se uplitati u nevolju“, izjavila je glumica.

Ako će se držati obećanog, posljednji Von Trierov intervju ostat će onaj dat za BBC Radio 3 i emisiju Night Waves. U preko četrdese minuta redatelj je u njemu pričao u svom dječačkom strahu kako će mu nuklearni rat uništiti život i karijeru, a također da je film „The Night Porter“ u kojem Dirk Bogarde igra bivšeg čuvara koncentracijskog logora, bio presudan za njegovo filmsko stvaralaštvo.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wzD0U841LRM[/youtube]

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X