Lawrence Ferlinghetti umro u 102. godini

‘Pjesnici, izađite iz ormara, otvorite prozore, otvorite vrata. Predugo ste se skrivali u svojim zatvorenim svjetovima… Poezija bi trebala transportirati javnost na viša mjesta, nego što je ostalih kotači mogu nositi…’

Lawrence Ferlinghetti (Foto: Elsa Dorfman / Wikipedia)

Lawrence Monsanto Ferlinghetti (24. ožujka 1919. – 22. veljače 2021.) bio je američki pjesnik, slikar, društveni aktivist i suosnivač City Lights Booksellers & Publishers. Bio je društveni aktivist, autor poezije, prijevoda, beletristike, kazališta, likovne kritike i filmske naracije. Ferlinghetti je bio najpoznatiji po svojoj prvoj zbirci pjesama, “Coney Island of the Mind” (1958), koja je prevedena na devet jezika, i prodana u više od milijun primjeraka.

Objavio je mnoge pjesnike beat generacije, a neki ga smatraju i bitnikom. Ipak, Ferlinghetti se nije smatrao beat pjesnikom, kao što je rekao u dokumentarcu iz 2013. godine: “Ne zovite me bitnikom. Nikad nisam bio beat pjesnik.”

Ferlinghetti je velik dio svoje rane poezije napisao u duhu TS Eliota, a pjesniku i kritičaru Jacku Foleyu je rekao : “Sve što sam napisao zvučalo je poput njega.” Ipak, čak i u svojim pjesmama nadahnutim Eliotom poput “Konstantno riskirajući apsurd” (Constantly Risking Absurdity,), Ferlinghetti je uvijek populist jer pjesnika uspoređuje prvo s umjetnikom trapeza u cirkusu, a zatim s “malim Charleychaplin čovjekom”. Ferlinghetti je zauzeo izrazito populistički pristup poeziji, ističući u svom radu “da umjetnost treba biti dostupna svim ljudima, a ne samo šačici visokoobrazovanih intelektualaca”. Odražavajući njegove široke estetske brige, Ferlinghettijeva se poezija često bavi s nekoliko neknjiževnih umjetničkih oblika, ponajviše jazz glazbom i slikarstvom.

Ubrzo nakon što se nastanio u San Franciscu 1951. godine, Ferlinghetti je upoznao pjesnika Kennetha Rexrotha, čiji su koncepti filozofskog anarhizma utjecali na njegov politički razvoj. Prepoznao se kao filozofski anarhist, redovito povezan s drugim anarhistima na North Beachu, i prodavao talijanske anarhističke novine u knjižari City Lights. Bio je kritičar američke vanjske politike, zauzimao je stav protiv totalitarizma i rata. Iako je jednom rekao da je “anarhist u srcu”, priznao je da će svijet trebati biti naseljen “svecima” kako bi se čisti anarhizam mogao praktički živjeti. Stoga je podržavao ono što se može postići demokratskim socijalizmom u skandinavskom stilu.

Ferlinghettijevo djelo osporava definiciju umjetnosti i njezinu ulogu u svijetu. Pozvao je pjesnike da se bave političkim i kulturnim životom zemlje. Kao što piše u Populističkom manifestu: “Pjesnici, izađite iz ormara, otvorite prozore, otvorite vrata. Predugo ste se skrivali u svojim zatvorenim svjetovima… Poezija bi trebala transportirati javnost na viša mjesta, nego što je ostalih kotači mogu nositi…”

Kada je Ferlinghetti u ožujku 2019. napunio 100 godina , grad San Francisco proglasio je njegov rođendan, 24. ožujka, “Danom Lawrencea Ferlinghettija”.

Velikan je umro 22. veljače u svom domu u San Franciscu od intersticijska bolesti pluća.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X