Legendarni afrički saksofonist Manu Dibango umro od koronavirusa

86-godišnji kamerunski glazbenik umro je u Parizu od posljedica zaraze koronavirusom.

Manu Dibango (Foto: Wikipedia)

Manu Dibango, najpoznatiji po hitu “Soul Makossa” iz 1972. ujedno je prva globalna zvijezda koja je umrla od koronavirusa.

Tijekom života ostvario je brojne suradnje između ostalih i s Herbie Hancockom i nigerijskim Afrobeat pionirom Felom Kutijem. Poznat je i po tome što je tužio Michaela Jacksona za plagiranje upravo “Soul Makosse” za dvije pjesme koje su se našle na “Thrilleru”, ujedno najprodavanijem studijskom albumu na svijetu. Jackson je sve s Dibangom riješio izvansudskom nagodbom.

Manu Dibango rodio se 1933. u kamerunskom gradu Douala koji je tada bio pod francuskom upravom. Odrastao je u religioznoj protestantskoj obitelji i glazba je do njega došla preko crkvenog zbora, a njegova glazbena karijera protegla se na fascinantnih šest desetljeća, kako je sam jednom objasnio, upravo zato jer je prigrlio brojne žanrove i stilove koje je kombinirao.

“Svirao sam sve moguće poznate žanrove dok nisam počeo stvarati svoju glazbu. Mislim da je jako važno svirati glazbu drugih glazbenika”, izjavio je u intervjuu za BBC 2017. godine i tada zaključio: “Kad si Afrikanac ljudi očekuju da sviraš afričku glazbu. To treba zaboraviti. Nisam glazbenik zato jer sam Afrikanac. U prvom redu sam glazbenik, a to što dolazim iz Afrike je na drugom mjestu.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X