Legendarni afrički saksofonist Manu Dibango umro od koronavirusa

86-godišnji kamerunski glazbenik umro je u Parizu od posljedica zaraze koronavirusom.

Manu Dibango (Foto: Wikipedia)

Manu Dibango, najpoznatiji po hitu “Soul Makossa” iz 1972. ujedno je prva globalna zvijezda koja je umrla od koronavirusa.

Tijekom života ostvario je brojne suradnje između ostalih i s Herbie Hancockom i nigerijskim Afrobeat pionirom Felom Kutijem. Poznat je i po tome što je tužio Michaela Jacksona za plagiranje upravo “Soul Makosse” za dvije pjesme koje su se našle na “Thrilleru”, ujedno najprodavanijem studijskom albumu na svijetu. Jackson je sve s Dibangom riješio izvansudskom nagodbom.

Manu Dibango rodio se 1933. u kamerunskom gradu Douala koji je tada bio pod francuskom upravom. Odrastao je u religioznoj protestantskoj obitelji i glazba je do njega došla preko crkvenog zbora, a njegova glazbena karijera protegla se na fascinantnih šest desetljeća, kako je sam jednom objasnio, upravo zato jer je prigrlio brojne žanrove i stilove koje je kombinirao.

“Svirao sam sve moguće poznate žanrove dok nisam počeo stvarati svoju glazbu. Mislim da je jako važno svirati glazbu drugih glazbenika”, izjavio je u intervjuu za BBC 2017. godine i tada zaključio: “Kad si Afrikanac ljudi očekuju da sviraš afričku glazbu. To treba zaboraviti. Nisam glazbenik zato jer sam Afrikanac. U prvom redu sam glazbenik, a to što dolazim iz Afrike je na drugom mjestu.”

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X